Enquête woningcorporaties

Verantwoordelijke Vestia-drama had geen idee wat hij deed

16 juni 2014 16:02 Aangepast: 06 september 2015 16:55
Marcel de Vries aan het begin van het verhoor Beeld © ANP

De man die bij Vestia verantwoordelijk was voor de aankoop van risicovolle financiële producten, wist daar helemaal niets van af. Marcel de Vries staat tegenover de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden bij woningcorporaties onderzoekt.

De Vries was kasbeheerder bij Vestia. In die rol was hij verantwoordelijk voor de aankoop van derivaten. Politiek verslaggever Jos Heymans, die bij de verhoren aanwezig is, noemt het gebrek aan kennis bij De Vries 'onvoorstelbaar'.

'Hij wist er echt niets van'
"De Vries had helemaal geen kennis over derivaten. Hij kende het product nauwelijks. Dat gold overigens voor iedereen bij Vestia, zelfs de financieel directeur wist er heel weinig van. Maar De Vries, die de contracten moest afsluiten, die wist er echt niets van", zegt Heymans.

Op de vraag van de commissie waar De Vries zijn kennis vandaan had, antwoordt hij: "Allereerst heb ik toen ik net binnen was een cursus bij ABN Amro gevolgd. Daar heb ik zeg maar een basiscursus gehad. Ik heb boekjes gehad van de Rabobank. Ik had zelf nog studieboeken. En verder gewoon kennis opdoen bij andere partijen van hoe werkt dat. Wat zijn de risico's. Is dat aanvaardbaar of niet."

Spin in het web
Dat De Vries zo weinig kennis had van het product waarvoor hij verantwoordelijk was, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Jos Heymans: "Hij was eigenlijk de spin in het web. Hij was degene die de derivaten kocht en weer verkocht. Daar had hij ongeveer de vrije hand in."

De Vries wordt ook verdacht van het frauderen met derivaten. Hij kreeg geld van de financieel adviseur die de derivaten namens de bank afsloot. Die adviseur verdiende daar zo'n 30 miljoen mee, waarvan 10 miljoen euro in de zakken van Marcel de Vries terechtkwam.

'Niet zo handig'
De kasbeheerder van Vestia geeft toe dat hij het allemaal niet zo handig heeft aangepakt. "Maar hij verkeerde niet in de veronderstelling dat hij echt fraude pleegde", zegt Jos Heymans. "Daar denkt justitie anders over. Hij wordt op dit moment vervolgd en zal binnenkort voor de rechtbank moeten verschijnen."

De schuld van de misstanden bij Vestia wordt gelegd bij Erik Staal, de topman van de woningcorporatie. "Die was natuurlijk ook eindverantwoordelijk, maar De Vries was degene die het allemaal deed."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore