Nederland

Elektrische auto bijladen op straat fors duurder

16 juni 2014 19:01 Aangepast: 16 juni 2014 19:52
Laadpaal voor elektrische auto's Beeld © ANP

Wie een elektrische auto rijdt, moet oppassen. Per 1 juni is het fors duurder geworden om op straat de accu bij te laden. Een volle accu kost zomaar 60 procent meer dan vorige maand.

Elektrische auto's rukken snel op in het straatbeeld. Met name de Prius, de Outlander en zelfs de dure Tesla zie je regelmatig rijden. En wie zijn elektrische of deels-elektrische auto thuis of bij de werkgever oplaadt, rijdt nog altijd zeer goedkoop. Maar dat is ineens heel anders als er gekozen wordt voor een openbare laadpaal.

ZIE OOK: Hoe laad ik mijn elektrische auto het goedkoopst?

Een volle accu voor bijvoorbeeld de Outlander kost zomaar 4,50 euro. En aangezien je daar maar zo'n 30 kilometer mee rijdt, is op benzine rijden wellicht zelfs goedkoper (afhankelijk van de auto).

Kosten doorrekenen
Voormalig minister Verhagen van Economische Zaken wilde dat de markt voor elektrisch laden los zou komen van subsidies. En het gevolg daarvan merkt de elektrisch rijder nu dus. De stichting E-laad, de grootste aanbieder van openbare laadpalen, ziet zich ineens gedwongen alle kosten door te berekenen. En dus gingen de tarieven fors omhoog om onder meer het onderhoud en de aanschaf van de laadpalen te kunnen financieren.

Ook andere aanbieders passen hun tarieven aan. Flow Charging zegt tegen die trend in te gaan en openbare laadpalen te gaan plaatsen waar je tegen het vertrouwde tarief kunt laden.

De ANWB vindt dat politiek Den Haag actie moet ondernemen. Volgens de wielrijdersbond is het in een klein land als Nederland, met relatief veel auto's, zaak om elektrisch rijden zoveel mogelijk te stimuleren. Duur laden helpt dan niet, aldus de bond.

ZIE OOK: Wat zijn de populairste elektrische auto's?

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore