Nederland

Wat zijn de populairste elektrische auto's?

16 juni 2014 18:57 Aangepast: 16 juni 2014 18:58

Hoeveel elektrische auto's rijden er in Nederland? Wat zijn de populairste merken? En krijg ik eigenlijk subsidie als ik een oplaadpaal wil laten plaatsen?

1. Hoeveel elektrische auto's kom je tegen op de weg?
In totaal rijden er nu een krappe 38.000 elektrische auto's in Nederland. Anderhalf jaar geleden, eind 2012, waren dat er nog ruim 7.000. Een stijging van ruim 400 procent. Toch is het maar een fractie van het totaal aantal auto's. Dit jaar werden er zo'n 166.000 auto's verkocht. Daarvan waren er ruim 7000 elektrisch.

ZIE OOK: Hoe laad ik mijn elektrische auto het goedkoopst?

2. Wat zijn de vijf populairste elektrische auto's:

Type auto Aantal auto's
Mitsubishi Outlander 12.319
Volvo V60 Plug-in hybrid 8.231
Opel Ampera 4.942
Toyota Prius Plug-in 3.923
Chevrolet Volt 1.060

3. Op hoeveel plekken kan ik mijn auto opladen?
De afgelopen jaren is het aantal oplaadpunten flink gestegen. Van een krappe 3000 eind 2012 tot ruim 4000 nu. Een stijging van 56 procent.

4. Wat kost elektrisch rijden?
Je kunt bij een aantal grote gemeentes subsidie aanvragen voor de plaatsing van een oplaadpaal, maar hoeveel subsidie je krijgt, blijkt nogal te verschillen.

ZIE OOK: Elektrische auto bijladen op straat fors duurder

Amsterdam:
Wil je een laadpaal laten plaatsen in de openbare ruimte, dus op straat, dan is het plaatsen gratis. Wil je een laadpaal op eigen terrein, dan kost dat tussen de 1500 en 3000 euro. Je krijgt een deel daarvan terug van de gemeente via een subsidie.

Belangrijk daarbij is of de paal ook door anderen gebruikt kan worden. Zo ja, dan krijg je maximaal 1000 euro terug. Ben jij de enige gebruiker van de oplaadpaal, dan krijg je maximaal 500 euro terug.

Met alleen de plaatsing van een paal ben je er natuurlijk niet. De gemeente rekent maximaal 30 cent per kilowattuur (kWh) voor het opladen. De exacte hoogte van het bedrag is afhankelijk van jouw stroomleverancier. De gemeente gebruikt geen starttarief, dat hangt af van de stroomaanbieder.

Utrecht:
Ook in Utrecht is het plaatsen van een oplaadpaal in de openbare ruimte gratis. Als je op privéterrein een oplaadpaal wil plaatsen, dan krijg je 500 euro subsidie. Is de oplaadpaal ook beschikbaar voor anderen dan jijzelf, dan krijg je maximaal 1500 euro subsidie.

Het plaatsen van een oplaadpaal kost ongeveer 7000 euro, daar zit dan 3 jaar onderhoud bij. In Utrecht heb je twee soorten oplaadpalen: de palen van Ballast Nedam en de palen van E-laad.

Bij E-laad is het starttarief voor opladen 50 cent. Hier kan nog een extra bedrag bovenop komen, afhankelijk van de stroomleverancier. Daarnaast rekent E-laad 5 cent per kWh bovenop het tarief van de leverancier.

Bij de palen van Ballast Nedam is er geen starttarief. Opladen bij Ballast Nedam kost je 28 cent per kWh.

Kleine bonus: in Utrecht is het merendeel van de oplaadpunten van Ballast Nedam, ruim 100. Er zijn 30 oplaadpalen van E-laad.

Den Haag:
Ook in Den Haag kun je subsidie krijgen als je een laadpaal wil laten plaatsen. Je krijgt dan maximaal 2000 euro terug. De gemeente vergoedt de helft van de aanschaf- en aansluitkosten.

Als je een tweede paal aanvraagt, dan krijg je 1000 euro subsidie. De gemeente rekent voor het plaatsen van een paal ongeveer 4000 euro. In Den Haag geldt er geen starttarief en kost opladen 28 cent per kWh.

Arnhem:
In Arnhem is er geen subsidieregeling. Het plaatsen van een oplaadpaal in de openbare ruimte is gratis. Op privéterrein kost het in Arnhem ongeveer 700 tot 1500 euro. In Arnhem is er een starttarief van 25 cent plus een uurtarief van 1 euro 25. Omgerekend is dat 37 cent per kWh.

Langs de snelweg:
Ook de ANWB heeft laadpalen. Die staan langs de snelweg en laden extra snel op. Dan zou je in een half uur klaar kunnen zijn. In totaal heeft de ANWB 15 van dit soort 'snellaadpalen', de komende maanden moeten dit er zo'n 30 worden. Het starttarief is 2,40 plus 30 cent per kWh.

Wil je de meest actuele tarieven voor opladen weten, dan is er een app van The New Motion. Via deze app kun je de tarieven vinden van alle oplaadpalen in Nederland. Dit tarief geldt voor mensen die een oplaadkaart hebben van The New Motion. Heb je een andere aanbieder, dan kan er een ander tarief gelden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`