Met één spuitje bruin, slank en opgewonden worden. Dat doet het hormonale bruiningsmiddel Melatonan. Het klinkt als een wondermiddel, maar je kunt er beter afblijven…

Barbie-drug in opkomst: bruin door een spuit

18 juni 2014 10:20 Aangepast: 19 juni 2014 09:00

Met één spuitje bruin, slank en opgewonden worden. Dat doet het hormonale bruiningsmiddel Melatonan. Het klinkt als een wondermiddel, maar je kunt beter van deze zogenoemde ‘Barbie drug’ afblijven…

Met de toename van huidkanker neemt ook de angst voor de zon toe. Toch blijven we streven naar een bruin kleurtje. En om zo'n gebronsd huidje te verkrijgen, gaan sommigen wel heel ver.

Steeds meer Nederlanders gebruiken het illegale bruiningsmiddel Melatonan dat ingebracht wordt met een klein injectiespuitje. Je spuit je dus bruin.

Hoeveel Nederlanders de barbiedrug precies gebruiken is niet duidelijk. "Het zijn illegale middelen die nergens geregistreerd staan", zegt Ruud Coolen van Brakel van Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). "Dat maakt het lastig, maar de verkooppunten zijn wel duidelijk te zien op internet. Ook wordt uitgebreid over het gebruik van Melatonan geïnformeerd." Dat is volgens Van Brakel een aanwijzing dat het middel op grote schaal gebruikt wordt.

Bijwerkingen Melatonan

Vooral uit de Verenigde Staten en in België komen meldingen van bijwerkingen van Melatonan-injecties als:

  • Vergiftiging
  • Kapot gaan van spierweefsel
  • Zeer langdurige erecties
  • Donkere strepen op de nagels
  • Hartkloppingen 

Russische roulette
Gebruikers van Melatonan spelen Russisch roulette, zegt Van Brakel. "Een deel van het probleem is dat sommige gebruikers er (nog) geen negatieve effecten van ondervinden en daardoor niet beseffen dat het gevaarlijk is. Maar het is niets voor niets dat de producenten het niet geregistreerd krijgen. Het is gewoon illegaal spul."

Veranderende moedervlekken
Dermatologen zijn ook niet blij met het toegenomen gebruik van de barbiedrug. Het middel geeft namelijk aanleiding tot verhoging van het pigmenthormoon. Dat betekent dat moedervlekken ervan gaan veranderen. "Daar worden wij als dermatologen natuurlijk best wel zenuwachtig van", zegt dermatoloog Tamar Nijsten. "Het is een hormonaal preparaat waarmee we nog lang niet zijn uitgetest. Mensen die het nu nemen, nemen een onbekend risico."

Volkse mensen
Over dat risico maakt zangeres Colinda (zie foto links) uit Tilburg zich geen zorgen. Zij gebruikt al jaren Melatonan-injecties. "Meestal neem ik vlak voordat ik clips opneem een injectie. Dus dat is een paar keer per jaar. Ik gebruik het heel gedoseerd, vijf streepjes per keer."

Thumbnail

Sinds kort heeft Colinda zelfs een deal met een leverancier van Melatonan. "Zij mogen foto’s van mij plaatsen en zij sturen mij flesjes retour. Ik weet verder heel weinig van het bedrijf of wat er in de flesjes zit. Maar aangezien ik het verstandig gebruik, ben ik niet bang."

De verhalen die Colinda over Melatonan hoort, zetten haar wel tot denken. Maar ze heeft zelf nergens last van. 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore