Vermissing in Panama

Lisanne en Kris: wat weten we tot nu toe?

17 juni 2014 17:20 Aangepast: 18 juni 2014 16:18

Sinds 1 april is er geen spoor van de vermiste Kris en Lisanne in Panama. Tot afgelopen zaterdag. Wat weten we nu precies van hun verdwijning? We zetten het voor je op een rij.

1. Wat is er bekend over het moment van hun verdwijning?
Op 1 april, nu elf weken geleden, zijn de 21-jarige Kris Kremers en de 22-jarige Lisanne Froons voor het laatst gezien. Ze waren op dat moment twee weken in Panama, waar ze een cursus Spaans volgden bij een taalschool in Bocas. De bedoeling was  dat ze vier weken in Panama zouden blijven. Ook zouden ze vrijwilligerswerk doen in Boquete.

Omdat er iets was misgegaan rond het vrijwilligerswerk hebben de twee Nederlandse meisjes plotseling een week vrij. Die vrije tijd wilden ze gebruiken om de omgeving te verkennen.

Uit computergegevens blijkt dat Lisanne en Kris op 1 april nog informatie op internet hebben gezocht over de Il Pianista trail. De Il Pianista Trail is een wandelroute in de buurt van het dorp Boquete. Wandelaars trekken normaal gesproken 3 uur uit om de wandeling te doen: 1,5 tot 2 uur naar boven, en 1,5 uur naar beneden.

De laatste keer dat de twee met zekerheid zijn gezien is die dag om 13.00 uur, als ze vertrekken uit de taalschool. Ze halen daarna nog hun wandelschoenen van hun kamer.

2. Hoe zeker is het dat ze verdwaald zijn?
Dat is moeilijk te zeggen. Er zijn verschillende getuigen die zeggen de twee te hebben gezien, onder meer bij de Il Pianista trail. Maar er zijn tegenstrijdige verhalen.

In eerst instantie ging men er wel vanuit dat ze verdwaald zijn. De Panamese autoriteiten begonnen op 3 april een grootschalige zoekactie. De dagen erna komen er ook vele vrijwilligers in actie. Ook vliegen familieleden naar Panama om te helpen zoeken.

Er wordt een beloning van 2500 dollar uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de vondst van de twee Nederlandse vrouwen. Een Nederlands team met speurhonden reisde eind mei af naar Boquete om mee te helpen met zoeken. Het leverde allemaal niets op.

De autoriteiten in Panama en de familie van de twee vermiste Nederlandse vrouwen gaan uit van een misdrijf. Voor de politie staat in ieder geval vast dat Kris en Lisanne zijn gaan wandelen. 

3. En nu is er eindelijk een aanknopingspunt. Wat is daarvan bekend?

Opeens deed een indianenechtpaar een vondst. Ze vonden een tas in een rivier op 8 uur lopen van de plaats Boquete, waar de vriendinnen verdwenen. In de tas zaten volgens onze verslaggever ter plaatse een verzekeringspasje van Lisanne, een zwartblauwe rugzak, een Samsung en een iPhone, ondergoed, 83 dollar, twee zonnebrillen en een slot en sleuteltje​.

De vondst van de spullen is het eerste aanknopingspunt sinds hun verdwijning. De families van de vrouwen lieten zaterdag weten dat de spanning voor hen groot is. De ouders van de vriendinnen hebben nog niet besloten of ze opnieuw afreizen naar Panama.

Door de vondst van een tas met spullen van Kris Kremers en Lisanne Froon wordt het vermoeden van een misdrijf zelfs gesterkt, 'al sluiten we op dit moment niets uit', zo liet een woordvoerster van de familie zondagochtend weten.

De Panamese autoriteiten hebben een nieuwe zoektocht aangekondigd in het gebied rond de vindplaats.

4. Waar is de tas gevonden?

De tas werd gevonden bij een rivier die lastig te bereiken is. Vanaf de plek waar de twee vrouwen voor het laatst waren gezien, de Pianista-trail, is het ruim 8 uur lopen voor een geoefende wandelaar naar het water. Het is onwaarschijnlijk dat de meiden zelf bij de rivier zijn uitgekomen.

De tas werd gevonden bovenop struiken bij de Rio Culubre in het noorden van Panama. Die rivier is door het slechte weer in het land vermoedelijk gezwollen, waarna de tas is meegevoerd. Toen het water weer daalde, is de tas in de struiken beland. Vandaar dat onderzoekers in nieuwe gebieden stroomopwaarts gaan speuren naar sporen van de meiden, de locatie waar de tas vandaan is gekomen en mensen die meer weten. 

Ook hopen de autoriteiten dat zij gegevens uit de telefoons kunnen halen, zoals foto's, sms'jes, whatsapp-berichten en locatiegegevens. Daardoor zou duidelijk kunnen worden of zij contact hebben gehad met mensen die nog niet in beeld waren in het onderzoek. Of er nu nog spullen ontbreken van de beide vrouwen, kon de woordvoerster in het belang van het onderzoek niet zeggen.

5. En wat nu?  
De zoektocht langs de rivier die dwars door de jungle stroomt is niet gemakkelijk. Het woud is dicht en gevaarlijk. De officier die betrokken was bij het onderzoek naar de tas, raakte gewond. "Het is lastig om daar met een helikopter te landen en daarna moet je te voet verder. Je kan geen grote onderzoeksgroepen die kant op sturen, want dan breng je mensen in gevaar", aldus de woordvoerster.

Omdat het gebied zo lastig te verkennen is, gaat een onderzoeksploeg pas over enkele dagen op pad. Ook de Nederlandse recherche is aanwezig in Panama om te helpen met het onderzoek.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`