Nederland

D66 wil ex-kankerpatiënten aan werk helpen

21 juni 2014 18:04 Aangepast: 21 juni 2014 19:27
(Archieffoto)

Het moet makkelijk worden voor (ex-)kankerpatiënten om aan werk te komen. Een kwart van de mensen die aan kanker lijdt of de ziekte heeft gehad, verliest binnen twee jaar zijn baan. D66 wil met een actieplan de reïntegratie verbeteren.

Een van de actiepunten bestaat uit een no-riskpolis voor mensen met kanker. De overheid betaalt dan aan de werkgever een ziektewetuitkering als een werknemer ziek wordt. Op die manier moet de drempel voor werkgevers worden verlaagd.

66,1% van de ex-kankerpatiënten heeft moeite om een baan te vinden. Ook krijgen zij moeilijker een arbeidsongeschiktheidsverzekering of levensverzekering.

De verwachting is dat het aantal kankerpatiënten de komende jaren nog flink zal stijgen, evenals het aantal mensen dat de ziekte overwint. Er is dus een stijgende lijn in het aantal terugkerende ex-kankerpatiënten op de arbeidsmarkt. "Hierom wil D66 dat er nu aandacht wordt besteed aan de bijzondere positie van terugkerende kankerpatiënten", staat in het voorstel van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Ruime Kamermeerderheid voor steun
Een ruime meerderheid van de Tweede kamer is het eens met plannen om kankerpatiënten te steunen die problemen hebben bij het vinden van werk. CDA-Kamerlid Pieter Heerma steunt het idee van een polis voor het specifieke risico dat de kanker terugkomt. "Het risico voor werkgevers is nu zo groot dat ze niet met ex-patiënten in zee gaan."

Ook de SP signaleert een 'groeiend probleem.' "Daar moet je iets aan doen. Anders komt het over een paar jaar als een boomerang terug", zegt SP'er Karabulut. PvdA'er Mariette Hamer noemt het 'goed dat er naar het probleem wordt gekeken'.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`