EditieNL

Oudjes doppen eigen boontjes

23 juni 2014 16:29 Aangepast: 23 juni 2014 18:51

Ben je gepensioneerd en zit je wat krap bij kas? Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken kwam afgelopen weekend met dé oplossing: begin een moestuin. Maar hoeveel levert een moestuin eigenlijk op?

Het regende van de zure grappen na de uitspraken van Klijnsma van de PvdA in het AD. Ze stelde voor dat gepensioneerden naast hun AOW maar een moestuin moeten beginnen om zo rond te kunnen komen. De kans is namelijk groot dat je minder pensioen zult ontvangen dan verwacht, maar door je eigen groenten te verbouwen kun je kosten besparen.

De suggestie viel niet in goede aarde…Dit kwam er onder andere op sociale media langs:

  • "U moet de groenten van Klijnsma hebben"
  • De Partij van de Aalmoestuin
  • Prei van de Arbeid
  • Partij van de Aardbei
  • Partij van de Appelmoes
  • Pensioen van de Aarde
  • "Klijnsma publiceert geen pensioenplan, maar een moestuinplan."

Veel hoon, maar is de suggestie van Klijnsma echt zo raar? Hoeveel levert een moestuin voor gepensioneerden op?

Niet rendabel, wel gezellig
Wim den Boer is 68 en trotse huurder van een Zwijndrechs volkstuintje. "Voor het geld moet je het niet doen. Alleen al aan materiaal, huur, mest, zaden en onderhoud ben je zo’n 500 euro per jaar kwijt." Volgens Den Boer ben je voor een bloemkool bij de Lidl minder kwijt dan een zelfgeteelde bloemkool.

Aan een moestuin zitten echter voordelen die niet in geld zijn uit te drukken. Ten eerste heb je biologische groenten. En ten tweede is het harstikke gezellig. "Zo’n 90 procent van de mensen die hier grond huren zijn 65-plussers. Terwijl je bezig bent met je groenten en fruit, heb je leuk sociaal contact."

Complete work-out
Nog een voordeel van een moestuin: je krijgt een complete work-out. "Tuinieren houdt je fit", zegt beweeggoeroe Olga Commandeur. "En van het plukken van besjes en aardbeien blijft je motoriek goed. Pas wel op dat je lekker door de knieën gaat. Anders krijg je rugklachten. Zie het als het doen van squats."

Bespaar je toch wat geld met een moestuin, maar dan op de sportschool. Want daar hoef je in ieder geval niet meer naar toe.

 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`