Gezondheidsonderzoek RIVM

Dementie wordt doodsoorzaak nummer 1

24 juni 2014 10:29 Aangepast: 24 juni 2014 10:40
Beeld © ANP

In 2030 zal dementie de belangrijkste doodsoorzaak zijn in Nederland.

De eigenlijke doodsoorzaak is dan bijvoorbeeld een longontsteking of de gevolgen van een val. Omdat mensen met dementie een zwakker systeem hebben, leiden deze aandoeningen sneller tot de dood.

Dat dementie steeds vaker de doodsoorzaak zal worden, komt doordat mensen steeds ouder worden en er dus meer mensen bijkomen met dementie. De levensverwachting is de afgelopen tien jaar gestegen met meer dan drie jaar, en blijft voorlopig nog wel even stijgen. De levensverwachting ligt bij mannen nu op 79 jaar en bij vrouwen 83. Tussen nu en 2030 stijgt dat voor mannen met drie jaar en voor vrouwen met ruim twee jaar.

ZIE OOK: 4 op de 10 Nederlanders chronisch ziek in 2030

Momenteel zijn de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland nog longkanker en coronaire hartziekten. Dat zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders - bijvoorbeeld een acuut hartinfarct.

Dat dementie de belangrijkste doodsoorzaak wordt, is één van de conclusies van een groot RIVM-onderzoek naar de volksgezondheid in Nederland. Bekijk de andere conclusies hier

RTL Nieuws
`