EditieNL

Pas op voor glutenvrij-hype

24 juni 2014 16:11 Aangepast: 24 juni 2014 18:58

Het schap met glutenvrije producten is in korte tijd drie keer zo groot geworden. Het lijkt wel of niemand meer gluten durft te eten. Maar hoe gezond is het om gluten te mijden als je er niet allergisch voor bent?

"Ik voel me gewoon veel beter in mijn vel zitten sinds ik geen gluten eet." Grote kans dat iemand in je omgeving dit onlangs heeft gezegd. Want steeds meer mensen schrappen gluten uit hun dieet.

De glutenvrije markt is sinds 2006 dan ook met 170 procent gestegen. Maar slechts een klein deel - 1 procent van de Nederlanders - heeft echt een glutenallergie. Het merendeel doet het voor de gezondheid. 

Volle wachtkamers
"
Het is een hype geworden, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het goed of beter voor je is", zegt maag- lever- en darmarts Chris Mulder van VU Medisch Centrum.

De glutenvrije hype is overgewaaid uit Amerika en begonnen door het boek Wheat Belly waarin staat dat tarwe slecht is voor iedereen. Inmiddels eet 10 procent van de Australiërs en 20 procent van de Amerikanen glutenvrij. "En wij doen nu ook lekker mee", zegt Mulder die geenszins blij is met de hype. Zijn wachtkamer zit vol met mensen die geen allergie hebben, maar dit wel denken door alle commotie erover. "Door de hype staat ook de gezondheidszorg onder druk."

Glutenintolerantie

Gluten is een eiwit dat in de meeste graansoorten zit, waaronder tarwe, rogge, gerst en spelt.

Bij glutenintolerantie, ook coeliakie genoemd of inheemse spruw, raakt de binnenbekleding van de darm (de darmvlokken) beschadigd door gluten, waardoor je slecht in staat bent om voedingsstoffen op te nemen.

Zo'n 160.000 Nederlanders hebben coeliakie. De meeste van hen, zo'n 135.000, weten dat nog niet. Dit komt omdat de klachten vaak vaag zijn, waardoor er niet snel aan glutenintolerantie wordt gedacht.

Gebrek aan voedingsstoffen
Glutenvrij eten wordt door veel coeliakie-patiënten als energie- en tijdrovend ervaren. Bovendien krijgen ze niet alle benodigde voedingsstoffen binnen als ze niet goed op vervangende stoffen denken. Het is dus niet zo gezond als mensen denken.

"Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels waardoor je wel degelijk wat mist", zegt Mulder. Zomaar alle gluten en granen uit je dieet weglaten kan een gebrek aan vitamines B en E en ijzer veroorzaken.

Lekker veel keuze
Toch zitten er ook wat voordelen aan de glutenvrije hype. Coeliakiepatiënten hebben een gevarieerder dieet dan voorheen door alle nieuwe producten in de supermarkt. Bovendien gaan mensen andere voedselkeuzes maken als ze glutenvrij eten. Dat signaleert foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan. "Ze gaan meer groente en fruit eten en op zoek naar gezondere alternatieven. Aanhangers zien glutenvrij als een handvat om gezond te eten." 

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`