Economie

Roeiers NL naar overwinning met Google Glass

30 juni 2014 09:43 Aangepast: 30 juni 2014 16:11

Een speciale versie van Google Glass moet het Nederlandse roeiteam aan de overwinning helpen tijdens de olympische spelen in Rio. De oranje bril met roei-app geeft de roeiers realtime informatie over hun prestaties.

De app voor Google Glass is nog in ontwikkeling. Hij is bijzonder omdat het gaat om een toepassing in de sport. "Met Google Glass is het mogelijk om allerlei informatie in het zichtveld te projecteren. Onze applicatie praat met sensoren in de boot", vertelt Mathijs Hofmijster van Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. 

'Roeiers zitten niet stil'
Het gebruik van de sensoren is al langer mogelijk, maar tot nu toe werden de gegevens weergegeven op een scherm in de boot. "De roeiers zitten natuurlijk niet stil, dus is het soms lastig om dat scherm goed in het oog te houden", legt Hofmijster uit. 

ZIE OOK: Brandweer Amsterdam doet proef met Google Glass

Het idee om Google Glass te gebruiken lag dan ook voor de hand. "Om op het scherm te kijken moesten de roeiers van houding veranderen, dat is nou juist wat je niet wilt bij zo'n technische sport als roeien. Met Google Glass kunnen ze de informatie altijd zien."

Slagtempo, afstand en vermogen
Op het schermpje in de bril wordt realtime informatie geprojecteerd, zoals het slagtempo en hoe ver er al geroeid is en met welke snelheid de boot beweegt. Hofmijster zegt dat het de bedoeling is om daar in te toekomst nog meer informatie, zoals bijvoorbeeld het geleverde vermogen, aan toe te voegen. 

De VU leverde de algoritmes om de informatie van sensoren te vertalen naar bruikbare informatie. De sensoren zijn ontwikkeld tijdens een ander project, de RoeiCoachCockpit. ICT-bedrijf Ordina werkt aan de app voor Google Glass. Het project is gefinancierd met een subsidie van technologiestichting STW.

Testen voor WK, gebruiken in Rio
De bril zal nog voor het WK, in augustus in Amsterdam, getest worden door de Nederlandse roeiers. De bedoeling is dat de bril dan in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio gebruikt kan worden. "Voorlopig gaat het alleen om training van toproeiers, maar het zou mooi zijn als je straks alle roeiers er mee ziet", zegt Hofmijster.

ZIE OOK: UMC Radboud opereert met Google Glass

Hij vergelijkt het met wielrenners. "Die hebben allemaal een vermorgensmeter in hun fiets. Tijdens een training krijgen ze de opdracht om een bepaalde vermogen te leveren. Daarmee zijn trainingen veel gerichter te sturen"

RTL Z Toekomstmakers
`