Selfies van de knappe Bethany gaan de hele wereld over. Omdat ze er goed uitziet in bikini. En omdat ze zich niet schaamt voor haar stoma. Moeten we het taboe op stoma's niet eens doorbreken?

Lekker lijf met een stoma

03 juli 2014 13:42 Aangepast: 03 juli 2014 22:42
Bethany Townsend schaamt zich niet voor haar stoma's

Selfies van de knappe Bethany gaan de hele wereld over. Omdat ze er goed uitziet in bikini. En omdat ze zich niet schaamt voor haar stoma. Moeten we het taboe op stoma's niet eens doorbreken?

"Een stoma is voor veel mensen een vervelend onderwerp. Het gaat over poep en pies en daar praat je niet over", zegt Tineke Markus, directeur van Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland. "Ook onder patiënten is dat zo. Ik heb jongeren horen zeggen: liever dood dan een stoma."

Hoe zit dat met seks?
Met een stoma in je lichaam kunnen stoffen kunstmatig worden afgevoerd, bijvoorbeeld ontlasting of urine. Een stoma is medisch en is dus belangrijk, maar ook zichtbaar. In Nederland hebben zo'n 35.000 mensen een stoma, 17 procent praat daar liever niet over.

"Mensen zien het als een verminking, omdat een stukje darm naar buitenkomt. Dat vinden ze vies of eng. Voor jonge patiënten is dat extra lastig. Hoe vertel je het aan anderen? Hoe zit het met seks?" Markus vindt het goed dat de Britse Bethany Townsend zo openlijk selfies post van haarzelf met haar stoma's. Dat kan jongeren helpen, denkt Markus, en laat zien dat ze niet bang hoeven zijn.

ZIE OOK: Hou !@#$ eens op met die grappen over Tourette

De 32-jarige Eliene Roelse heeft al tien jaar een stoma. Ook zij is blij met de actie van Bethany. "Er is zeker nog een taboe, maar dit helpt het taboe te doorbreken. Het helpt dat ze mooi is, bijna een model. Dat laat zien dat vrouwen ook mooi kunnen zijn met een stoma."

Zelf is Eliene, die al van jongs af aan darmproblemen heeft, open over haar stoma. Ze was acht jaar geleden een van de eerste in Nederland die met haar stoma voor een tijdschrift poseerde, in de hoop dat ze daar anderen mee helpt. 

Ze zat destijds met veel vragen: hoe vertel je het je vriendje bijvoorbeeld? Daarom richtte ze Stichting Stomaatje op, met een forum waar iedereen terecht kan met vragen, ook over liefde en seksualiteit. "Ik ken veel patiënten die geen stoma willen. Ik ben er juist heel blij mee, ik kan dankzij die stoma mijn leven opbouwen."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore