Nederland

Ziek na eten van de voedselbank? Overheid is straks aansprakelijk

11 juli 2014 06:00 Aangepast: 06 september 2015 16:56

Brood van een dag oud, een bakje boter van rond de houdbaarheidsdatum: supermarkten gooien het massaal in de prullenbak. Een initiatiefwet van de ChristenUnie moet daar verandering in brengen.

Supermarkten schenken zelden producten aan de voedselbank omdat ze op dit moment nog aansprakelijk zijn als iemand ziek wordt. 

Dat moet veranderen, vindt de ChristenUnie. De partij komt met een initiatiefwet die het voor supermarkten makkelijker moet maken om overgebleven eten te doneren. Kamerlid Carla Dik-Faber wil daarvoor de aansprakelijk van supermarkten weghalen.

Schadeclaim naar de rijksoverheid
'De Barmhartige Samaritaan', noemt Dik-Faber de wet, naar het voorbeeld van Amerika en Italië. "Als mensen onverhoopt ziek worden dan kunnen ze een schadeclaim indienen en die schadeclaim gaat dan niet naar de fabrikant, maar naar de rijksoverheid", legt Dik-Faber uit. Het Kamerlid krijgt voor de initiatiefwet steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

De supermarkten zitten overigens niet echt te wachten op de wet. Ze zeggen al afspraken te hebben met voedselbanken. Bovendien blijven winkeliers huiverig voor het weggeven van voedsel omdat er altijd een kans is dat mensen er ziek van worden. Volgens het ChristenUnie-Kamerlid is die kans echter klein.

"Ik zeg tegen die supermarkten, liever je afgekeurde voedsel doneren aan gezinnen die er nog goed van kunnen eten dan dat het eindigt als veevoer", zegt Dik-Faber. "Daar zou je trots op moeten zijn."

RTL Nieuws
`