Economie

Nederlands fietspad wekt zonne-energie op

15 juli 2014 13:38 Aangepast: 06 september 2015 16:56
Beeld © ANP

In oktober krijgt Nederland een heus zonnefietspad. Het stukje weg bij Krommenie wekt zonne-energie op met speciale panelen onder het wegdek.

Het eerste stukje weg is 100 meter lang en bestaat uit centimeterdik veiligheidsglas waarachter zonnepanelen liggen. Het glas is ruw gemaakt om ervoor te zorgen dat fietsers niet uitglijden. Vorige week was het eerste deel van de plaat af.

Waarom zou je dat eigenlijk willen, een wegdek als zonnepaneel? Volgens de ontwikkelaars is het noodzakelijk om voldoende groene stroom op te wekken. Zelfs als alle Nederlandse daken met panelen zijn bedekt, voldoet dat slechts aan een kwart van de elektriciteitsvraag. 

ZIE OOK: Steeds meer zonnepanelen op Nederlandse daken

Door alle Nederlandse wegen van panelen te voorzien wordt het oppervlak waarmee we zonne-energie opwekken tussen de 400 en 500 vierkante kilometer groter. Schaduw van bijvoorbeeld files zou nauwelijks afbreuk doen aan de opbrengst.

Het project SolaRoad, van onder meer onderzoeksinstituut TNO en provincie Noord-Holland, zou al eerder getest worden in het wild. Nu lijkt het eerste zonne-fietspad er toch echt van te komen.

RTL Z Toekomstmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`