EditieNL

Na rood, wit en rosé nu ook blauwe wijn: 'Die kleur kan goed werken'

09 juni 2016 09:57 Aangepast: 31 juli 2017 06:30
Blauwe wijn: lekker of niet? Beeld © Editie NL

Na witte wijn, rode wijn en rosé is er nu blauwe chardonnay. Je leest het goed: in Spanje heeft een wijnhuis deze blauwe wijn gelanceerd en sinds kort is die ook in Nederland verkrijgbaar. Blauwe wijn: het klinkt niet heel lekker. Is kleur heel belangrijk voor onze smaakervaring?

De vinoloog van het Spaanse wijnhuis Santa Margarita, die is begonnen met de blauwe wijn Pasion Blue chardonnay, legt aan Misset Horeca uit hoe de kleur tot stand is gekomen: "De unieke blauwe kleur komt van de anthocyaan, een natuurlijke kleurstof uit de schil van een blauwe druif. Anthocyaan is een stof die in planten en fruit voorkomt en geeft ze hun kleuren, zoals de paarsrode kleur in rode kool en in dit geval een blauwe kleur aan druiven."

Hip op terras

Goed, blauwe wijn dus. De Nederlandse wijnhandel BON Import BV uit Almere ziet er zoveel in, dat ze de chardonnay in ons land aanbieden. Met succes. "De telefoon staat roodgloeiend, de mailbox loopt over. Iedereen wil deze wijn", vertelt Vincent Janssen van BON Import. Hij snapt wel waarom: "Het staat ook superhip op een terras." Ook wijnhandel GIK biedt de wijn aan. 

Dat is niet de enige reden waarom Janssen de wijn importeert. "We hebben natuurlijk eerst geproefd, we zijn niet zomaar met de hype meegegaan." In de voedingsindustrie is volgens Janssen de kleur blauw 'not done'. Maar de wijn zit op het randje, zegt hij, omdat de kleur ook uit de druif komt. "Het  is in principe gewoon witte wijn, de blauwe kleur komt van de kleurstof in het schilletje van de blauwe druif." 

Blauw goed voor nieuwe producten

Toch is de kleur blauw voor nieuwe producten wel goed gekozen, zegt Sanne Boesveldt. Zij onderzoekt zintuigen en eetgedrag aan de Wageningen Universiteit. "Blauw roept geen directe verwachting op omdat er heel weinig natuurlijke producten in de kleur blauw zijn. Voor een nieuw drankje kan dat goed werken, omdat we niet weten welke smaak we erbij zouden kunnen verwachten."

Kleur speelt namelijk een grote rol bij de smaakbeleving. "Het is iets dat we heel direct waarnemen." Bij blauw hebben we dus geen duidelijke verwachting, bij andere kleuren wel. "Rood linken we vaak aan een zoete smaak, omdat we dat associëren met zoete vruchten zoals aardbeien. Groen vinden we gezond, omdat veel groenten groen zijn", legt Boesveldt uit. 

Misleid door zintuigen

De blauwe kleur van de chardonnay verandert niet veel aan de smaak, zegt Janssen van BON Import. "Ook al denken mensen dat vaak wel. Dat zit meer tussen je oren. De wijn is hooguit iets zoeter gemaakt, zodat de blauwe kleur blijft." Chardonnay is normaal een vrij zure wijn, en door de hoge pH-waarde zou de blauwe kleur naar de bodem drijven. Dat is nu dus verholpen. 

Nieuwe producten die blauw zijn, kunnen volgens Boesveldt dus goed werken. Maar wijn bestond al, in drie kleuren zelfs. Hoe reageren mensen dan als de wijn ineens blauw is? "Waarschijnlijk denken ze dan iets anders te proeven omdat hun zintuigen ze misleiden. Het is namelijk al vaak aangetoond dat onze hersenen ons voor de gek houden als we de kleur van een product veranderen." 

Editie NL-verslaggever Annemarie Landman gaat vandaag de straat op met blauw voedsel, zoals blauwe cake, blauwe pasta en blauwe tomatensaus. Hoe reageren mensen daarop? Vinden ze het lekker? Dat zie je vanavond in Editie NL (18.15 uur op RTL 4).

Thumbnail

Bekijk de reportage hier:

Meer op editienl.nl:

`