Nederland

Wilders kondigt protest aan bij Turkse ambassade

06 maart 2017 15:53 Aangepast: 06 maart 2017 16:54
Geert Wilders op bezoek in Volendam. Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders heeft een protest aangekondigd bij de Turkse ambassade in Den Haag. "Geen Turkse Ministers op campagne in Nederland! #pleurop", twitterde Wilders.

De protestactie is gericht tegen de campagne die de Turkse regering in Nederland wil houden. De Turkse regering wil via een referendum de grondwet aanpassen waardoor president Recep Tayyip Erdogan meer macht krijgt. Hiervoor wil ze ook campagne voeren onder Turken in het buitenland.

'Gegijzeld door Wilders'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu wil in Rotterdam campagne voeren voor een ingrijpende wijziging van de Turkse grondwet.​ Volgens hem laat Nederland zich door Geert Wilders gijzelen met zijn verzet tegen campagnebijeenkomsten van Turkse politici in het buitenland, zei Cavusoglu volgens het staatspersbureau Anadolu.

Zelfs Erdogan zelf zou zich er inmiddels over hebben uitgelaten. Volgens de Turkse krant Hürriyet noemt hij de Nederlandse opstelling 'een schande'. Hij denkt dat Nederland dat besluit niet uit vrije wil heeft genomen. 

Rutte wil campagne voorkomen

Ook het kabinet wil geen campagne door Turkse ministers in Nederland en onderzoekt of het juridisch mogelijk is die te voorkomen.  Premier Mark Rutte zei in De Klas Kiest dat het nog onzeker is of de Turkse minister geweigerd kan worden. "Of het lukt weten we echt niet, maar we werken er wel aan." 

`