Nederland

Een jaar na die vreselijke aanslag: 'Wij gaan nooit, nooit meer naar Nice'

14 juli 2017 08:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De plek waar vorig jaar 84 mensen werden gedood Beeld © AFP

"Ik leef liever zonder 14 juli", zegt André Hoving uit Almelo. Hij sprong precies een jaar geleden samen met zijn vrouw net op tijd weg voor een vrachtwagen die op de Promenade des Anglais in Nice op het publiek inreed op de Franse nationale feestdag. Daarbij vielen 84 doden en ruim 200 gewonden.

"Als ik eraan terugdenk, word ik boos. Zoveel onschuldige mensen", zegt André. Zelf had hij niet direct in de gaten wat er aan de hand was. "Maar mijn vrouw gelukkig wel. Ze zei dat we aan de kant moesten." 

Ze konden net op tijd wegspringen. De truck kwam op twintig centimeter langs hen heen. Het echtpaar dat op vakantie was, kwam ervan af met schaafwonden op de knieën en ellebogen. Vele anderen, onder wie veel kinderen kwamen er minder goed van af. Het was druk op de promenade die dag vanwege het vuurwerk voor de nationale feestdag. Lichamen lagen overal. 

Kribbiger na aanslag

"Die beelden raak je nooit meer kwijt. Het staat op je netvlies", vertelt André. Hij praat er een jaar na dato met moeite over. "Het heeft meer impact gehad dan je denkt." Na de vreselijke gebeurtenis gingen ze door met hun vakantie. Op de automatische piloot.

Eenmaal thuis was er hulp. Psychische hulp. Het had erin gehakt. "Je bent kribbiger, sneller boos", zegt André. "Ik ging hard werken om er niet aan te denken." En er is angst. Meer angst dan vroeger voor grote mensenmassa's, harde geluiden. "Er landde er een zware helikopter vlak achter ons huis. Dan denk je toch gelijk: wat is dat? Dat hadden we anders nooit. Je bent alerter."

Met gezin op promenade

Ook Isabelle Lapadu uit Noordwijk was met haar gezin op de promenade op die fatale dag. "De eerste gedachte was: 'O jee, als hij maar geen explosieven bij zich heeft'. Toen zijn we de andere kant op gaan rennen."

Wat haar nog het meest is bijgebleven, is de paniek van de Fransen. Ze zag alleen maar angstige mensen. "Iedereen was meteen in paniek, rende door elkaar heen. 'Aanslag' en 'vuur', werd geroepen. Wij dachten: weg hier, zo snel mogelijk. Je wilt je gezin beschermen."

Isabelle heeft niet gezien dat mensen werden geraakt door de truck. Horen kon ze het wel. "Plop, plop, plop, zo klonk het. Verschrikkelijk. Het was het geluid waardoor ik omkeek en dacht: dit klopt niet", zei ze vorig jaar vlak na de aanslag.

Ontsnapt aan de dood

Nu, precies een jaar later, beseft ze maar al te goed dat zij en haar gezin ontsnapt zijn aan de dood. "We hebben het er regelmatig over. Mensen vragen er vaak naar. We zijn vrij nuchter. Toch kon vooral onze dochter (nu 18 jaar, red.) lang niet in een omgeving met veel mensen zijn. Na hulp van een psycholoog gaat dat nu een stuk beter."  

Thumbnail

Isabelle met haar gezin

Isabelles man komt uit Frankrijk. Maar ze gaan dit jaar even niet naar dat land op vakantie. "Dit jaar wordt het Italië. Naar Nice, daar zullen we nooit, nooit meer naartoe gaan", verzekert ze. De 14de juli, lang een mooie feestdag voor het gezin, zal nooit meer hetzelfde zijn.

Dat geldt ook voor het echtpaar Hoving uit Almelo. Vandaag is een vervelende dag voor ze. "Ik leef liever zonder 14 juli", zegt André. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Deze mensen stierven in Nice

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore