EditieNL

'De eerste die zegt wat we allemaal denken'

22 juli 2014 15:00 Aangepast: 19 december 2014 10:33
Beeld © AFP

De emotionele speech die minister Frans Timmermans hield in de VN-Veiligheidsraad in New York gaat de hele wereld over. Waarom komt juist deze speech zo aan?

Minister Timmermans was gisteravond de eerste hoogwaardigheidsbekleder die zijn emoties liet zien rondom de vliegtuigramp in Oekraïne, terwijl de hele wereld toekeek. Na de speech nam de Veiligheidsraad unaniem een VN-resolutie aan waarin het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne wordt veroordeeld. 

ZIE OOK: Clinton: Luister naar de toespraak van Timmermans

De toespraak was dus niet alleen indrukwekkend, maar ook effectief. Donatello Piras van het Nederlands Debat Instituut weet waarom: "De oude Grieken spraken over drie elementen die helpen om een verhaal over te laten komen. Ethos, pathos, logos. Oftewel: presentatie, emotie en inhoud. En deze speech had het alledrie", aldus Piras.

"Timmermans is een echte storyteller", zegt Piras. "Hij maakt het verhaal heel tastbaar en dat komt aan. Hij laat af en toe een retorische stilte vallen: als hij iets heftigs heeft verteld, blijft hij daarna even stil om het binnen te laten komen. Maar hij werd ook een paar keer echt emotioneel. Dat zag je."

"Verder is hij eigenlijk ook de eerste die vertelt wat we allemaal denken", zegt Piras. "De woede, het verdriet. Daarom komt het extra binnen."

Lees hier de volledige verklaring van Timmermans bij de Veiligheidsraad, of bekijk hieronder de complete speech:

Editie NL
`