Piloten boos over vlucht Oekraïne

Wat al openbaar was over luchtruim Oost-Oekraïne

23 juli 2014 13:58 Aangepast: 09 januari 2015 15:26
Beeld © Thinkstock

Al voor 17 juli was er openbare informatie over de gevaren in het luchtruim boven Oost-Oekraïne. Wij zetten een aantal berichten op een rij.

29 juni: Separatisten claimen bezit BUK
Separatisten claimen volgens persbureau ITAR-TASS dat ze een BUK hebben veroverd op de Oekraïense overheid. Geen reactie overheid bekend.

30 juni: NAVO waarschuwt voor zware wapens
NAVO-generaal Breedlove waarschuwt op een persconferentie voor nieuwe ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne. De NAVO beschikt over informatie dat separatisten daar door Rusland zijn getraind  in het gebruik van luchtdoelraketten. Ook heeft de alliantie verschillende raketinstallaties waargenomen in het rebellengebied.

1 juli: Oekraïne sluit luchtruim tot 26.000 voet
Oekraïense autoriteiten sluiten het oostelijk luchtruim (pdf) tot 26.000 voet (8 kilometer). Er wordt geen officiële reden gegeven. Vluchten boven 26.000 voet blijven toegestaan.

14 juli: Crisisberaad in Oekraïne
President Porosjenko houdt een crisisbijeenkomst met veiligheidsdiensten in Oekraïne. Porosjenko zegt dat er nieuwe Russische wapensystemen worden ingezet in de gevechten tussen Oekraïne en de separatisten.

14 juli: Separatisten halen vliegtuig neer
Separatisten laten op Twitter weten dat ze een Antonov AN-26 hebben neergehaald, inclusief aantal foto’s van het neergehaalde toestel, en berichten over de gevangenneming van de bemanning. Volgens de Oekraïense autoriteiten vloog het vliegtuig op 6,5 kilometer hoogte en was het daarom onmogelijk dat het was neergehaald door luchtafweergeschut met een beperkte reikwijdte, zoals zogeheten Manpads of Strela-10-raketten. De Antonov zou binnen bereik hebben gevlogen doordat er lading moest worden gelost.

14 juli: Oekraïne breidt sluiting luchtruim uit
Oekraïense autoriteiten breiden de sluiting van het luchtruim uit tot 32.000 voet (9,8 kilometer). Er wordt geen officiële reden gegeven. Vluchten boven 32.000 voet blijven toegestaan.

16 juli (en eerder): Separatisten claimen neerhalen diverse vliegtuigen
Volgens de Moscow Times claimden de separatisten in Oost-Oekraïne in de periode vóór 17 juli, naast de Antonov op 14 juli, al de volgende toestellen te hebben neergehaald:

  • 7 SU-25 aanvalsvliegtuigen
  • 3 SU-24 aanvalsvliegtuigen
  • 1 SU-27 jachtvliegtuig
  • 1 II-76 militair transportvliegtuig
  • minstens 17 Mi-8 en Mi-24 militaire helikopters
  • 1 Antonov AN-30
  • 1 Antonov IL-76
  • 1 Sukhoi S-25 jachtviegtuig

​14 juli: Verklaring VS
De VS publiceren een verklaring waarin ze Rusland beschuldigen van het leveren van wapens aan de opstandelingen die zwaar bepantserde moderne supersonische vliegtuigen kunnen raken.

16 juli: Rusland sluit deel luchtruim
Een deel van het luchtruim rond het vliegveld Rostov aan de Don, dichtbij de Oekraïense grens, wordt door de Russische autoriteiten tot 32.000 voet (9,8 kilometer) deels afgesloten (pdf) 'vanwege oorlogshandelingen en het vuren vanaf Oekraïens grondgebied'. De maatregel gaat in de nacht van 16 op 17 juli in.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore