Piloten boos over vlucht Oekraïne

'Vliegen over Oost-Oekraïne was onverantwoord'

23 juli 2014 15:47 Aangepast: 11 augustus 2014 16:37
Steven Verhagen Beeld © RTL Nieuws

Luchtvaartmaatschappijen hadden op 17 juli, de dag dat vlucht MH17 werd neergehaald, nooit boven Oost-Oekraïne moeten vliegen. Dat zegt Steven Verhagen, voorzitter van pilotenvereniging VNV, tegen RTL Nieuws op basis van de op dat moment openbaar beschikbare informatie.

Verhagen doet zijn uitspraken op basis van een overzicht van RTL Nieuws van openbaar beschikbare informatie over het gebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 overheen trok. In het gebied waren al langer beschietingen, die steeds zwaarder werden.

Verschillende autoriteiten waarschuwden voor de situatie, maar het luchtruim boven de regio werd slechts tot een hoogte van 32.000 voet (9,8 kilometer) gesloten. Verhagen zou, als hij had beschikt over de informatie die RTL Nieuws op een rij zette, op 17 juli niet over Oost-Oekraïne heen zijn gegaan.

'Vulkaan op uitbarsten'
"Nee. Dat lijkt me een vrij makkelijk antwoord. Het is alsof er een vulkaan op uitbarsten staat, en je daar dan toch overheen vliegt", zegt Verhagen. "De vliegveiligheid kon niet gegarandeerd worden. Een afzwaaiende raket kan zo maar een vliegtuig raken.''

Verhagen noemt het 'zeer schokkend' dat deze informatie, die wel beschikbaar was, waarschijnlijk niet is beland bij piloten die op 17 juli over Oost-Oekraïne vlogen. "Kennelijk hebben zij het besluit over de regio te vliegen genomen op basis van onwetendheid. Het moet worden uitgezocht waarom die informatie niet bij hen terecht is gekomen."

'Snel stappen zetten'
Net als de Europese pilotenvereniging ECA pleit de Nederlandse VNV voor grotere samenwerking tussen inlichtingendiensten. "Iedereen is zo geschrokken, dat ik denk dat we samen met inlichtingendiensten en luchtvaartmaatschappijen snel stappen kunnen zetten."

De uitspraken van de ECA over het achterhouden van informatie door verschillende inlichtingendiensten, neemt Verhagen 'zeer serieus'. "Als landen zulke informatie hebben, zou je toch verwachten dat ze die sneller zouden delen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore