Nederland

Protestbeweging meesters en juffen om laag loon en hoge werkdruk

07 maart 2017 18:21 Aangepast: 07 maart 2017 20:35
Archieffoto. Beeld © ANP

Volle klassen, te hoge werkdruk en lage salarissen. Leraren in het basisonderwijs zijn het zat. Ze werken vaak over en verdienen fors minder dan hun collega's in het middelbaar onderwijs.

Al meer dan 16.500 bezorgde leraren hebben zich aangesloten bij de Facebookgroep PO in Actie. Volgens Thijs Roovers, meester van groep zeven in Amsterdam wil de groep een vermindering van de werkdruk en een eerlijker salaris voor leerkrachten in het basisonderwijs. 

"Het salaris in het basisonderwijs is het laagst van alle onderwijssalarissen. Basisschoolleraren hebben dezelfde opleidingsgraad als tweedegraads docenten in het middelbaar onderwijs, maar verdienen stukken minder", vertelt Roovers.

Structureel overwerken

Het is ook niet zo dat docenten in het middelbaar onderwijs meer werken dan meesters en juffen. Uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) van twee maanden geleden blijkt dat leraren structureel overwerken. Leraren in het voortgezet onderwijs werken gemiddeld 45,2 uur per week. Basisschoolleraren hebben een gemiddelde werkweek van 46,9 uur. 

De leerkrachten zijn volgens Roovers bang dat het lerarentekort door de hoge werkdruk en lage salarissen nog verder oploopt. "Een laag salaris trekt geen nieuwe leraren aan. Je wil aantrekkelijk zijn voor nieuwe krachten, maar dat gaat zo niet. Bovendien is het moeilijk om goede ambitieuze leraren te behouden voor het onderwijs."

'Grote klassen doen kinderen geen goed'

Er zijn nu nauwelijks doorgroeimogelijkheden, zegt Roovers. "Kwalitatief goede mensen verlaten het onderwijs omdat ze niet verder kunnen groeien. Sommigen maken de overstap naar het middelbaar onderwijs, maar die kanjers wil je eigenlijk behouden."

Mede door het lerarentekort en de administratieve last van hun baan ervaren veel leerkrachten een hoge werkdruk. "Als er een leraar ziek is, worden kinderen uit die klas verdeeld over andere klassen. Die drukte doet kinderen geen goed. We willen een signaal afgeven: de hoge werkdruk en volle klassen komen de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede."

'Basisonderwijs mooiste dat er is'

Roovers staat zelf ook fulltime voor de klas. Ondanks de hoge werkdruk en het lage salaris piekert hij er niet over het basisonderwijs te verlaten. "Dit vak is het allermooiste wat er is. Als je ziet dat kennis binnenkomt bij een kind, is dat schitterend. Maar ik wil ook dat er vanuit de beroepsgroep een signaal komt. We doen het voor de leerlingen."

Als er geen verbetering komt, dan sluit Roovers acties niet uit. "We zijn het echt zat: juist omdat het gaat om de kwaliteit van onderwijs."

`