Nederland

Jeroen Akkermans: Zoveel mogelijk bewijs op tafel

26 juli 2014 19:30 Aangepast: 29 juli 2014 14:20

RTL Nieuwscorrespondent Jeroen Akkermans heeft veel foto's gemaakt toen hij op de plek was van de vliegramp in Oekraïne. Akkermans legt uit waarom hij zo veel mogelijk probeert vast te leggen: "Je hoopt op iets van gerechtigheid, meer kun je ook niet doen."

"Vanaf de eerste confrontatie met brokstukken in het gebied heb ik gefotografeerd", zegt de correspondent. "Er was geen onderzoeker in de buurt te bekennen en het terrein was niet afgebakend. Als je de oorzaak wilt achterhalen is het zaak zo snel mogelijk met het (foto-)onderzoek te beginnen. Dat is hier haast onmogelijk. De brokstukken liggen soms kilometers van elkaar verspreid in een oorlogsgebied. De veiligheid van professionele onderzoekers is in het geding." 

Thumbnail

"Aanvankelijk was ik, tussen het filmen voor de reportages door, alleen aan het documenteren. Maar toen ik een vleugelstuk zag met daarop duidelijk tekenen van een mogelijke inslag ging ik gerichter zoeken. Ik heb hierin enige ervaring. Sinds de vijfdaagse oorlog tussen Georgië en Rusland in augustus 2008 heb ik veel onderzoek gedaan naar de Russische raket met een clusterbom waarbij cameraman Stan Storimans en 12 Georgiërs om het leven kwamen." 

"De Russen ontkennen tot op de dag van vandaag iets met de dood van Stan te maken te hebben. Daar wilde ik me niet bij neerleggen en ben zelf op onderzoek uitgegaan. Mijn onderzoeksfilm met het onomstotelijke bewijs van een Russische SS-26 Iskanderraket wordt meegenomen in de rechtszaak van nabestaanden bij het Europese Hof voor de Mensenrechten. Dankzij veel foto- en videomateriaal van kort na de inslag van die raket, zijn er veel bewijsstukken voorhanden. Je hoopt op iets van gerechtigheid, meer kun je ook niet doen. Waarheidsvinding is bovendien mijn werk." 

ZIE OOK: Onderzoek in Gori - de dood van Stan Storimans 
IN ENGLISH: Investigation in Gori - the death of Stan Storimans

"We hebben nu in Oekraïne opnieuw met de verdenking van een raketinslag te maken zonder dat iemand de verantwoordelijkheid daarvoor opeist. Des te belangrijker dat er zo snel mogelijk zoveel mogelijk bewijsmateriaal op tafel komt."

Thumbnail

"De meest duidelijke aanwijzing voor een inslag ben ik in het dorp Petropavlovka tegengekomen", aldus Akkermans. "Daar ligt een doorzeefd, niet eens zo groot stuk plaat van de cockpit. De randen zijn gekarteld, het plaatwerk vertoont een patroon van kogelronde gaten. Ik heb het plaatwerk met de vage rood wit blauwe strepen van de luchtvaartmaatschappij van alle kanten gefotografeerd. Het gaat dan vooral om de details, zo heeft de ervaring geleerd."

Lees ook het reisverslag van Jeroen Akkermans aan het rampgebied: Vlucht MH17 ligt aan het front 

"Het vleugelstuk dat ik als eerste ben tegengekomen lijkt geschampt te zijn door een projectiel. De oppervlakkige 'schampschade' wordt omringd door ronde diepere inslagen. De inslagen in dit vleugelstuk hebben een groene afdruk. De verdenking van experts gaat in de richting van een SA-11 BUK-raket. Die is van Russische makelij. Deze raket is groen met wit gekleurd."

Thumbnail

Voor de foto's van Akkermans is veel belangstelling: van journalisten, onderzoekers en analisten in binnen- en buitenland. "Dat is belangrijk voor verder onderzoek, dat vooral door de oorlogsomstandigheden zo langzaam op gang komt", zegt de correspondent. "Via mijn pagina op Flickr.com heeft iedereen makkelijk toegang tot honderden foto's van de wrakstukken. Meer dan 140.000 keer zijn de opnames al bekeken. Wall Street Journal heeft specifieke foto's opgevraagd net als het Finse nieuwsagentschap STT. TV-collega's van het Oostenrijkse ORF wilden meer weten over de locatie van een van de 'bewijsfoto's'." 

"Ik werk samen met een collega van de Duitse publieke omroep om specifiek materiaal op bepaalde stoffen nader te analyseren. Ik ben in contact met de Brit Eliot Higgins, één van de internationale experts op het gebied van wapens en wapensystemen. Hij zegt dat de beelden uitstekend zijn om meer te weten te komen. Het Duitse Luftfahrt Bundesamt in Braunschweig heeft zich bij mij gemeld met specifieke onderzoeksvragen. Zij zitten er ook met een klein onderzoeksteam bovenop."

Lees ook het weekoverzicht: Vliegramp MH17: een week van schok, woede en verdriet

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`