EditieNL

Internet op vakantie: voorlopig nog reteduur

30 juli 2014 09:09 Aangepast: 06 september 2015 16:57

<p>Even een selfie uploaden vanaf het Franse strand, zonder je scheel te betalen aan roamingkosten? Dat moet kunnen dankzij een nieuwe Europese wet, maar het werkt niet.</p>

Sinds 1 juli is de nieuwe Europese wet van kracht. Die moet het mogelijk maken om via je eigen provider een tijdelijk contract te sluiten met een lokale provider in een andere EU-land. 

Even een contractje afsluiten..
Volgens de nieuwe wet zou het zo moeten zijn: Als je bijvoorbeeld drie weken op een camping in Frankrijk zit, dan sluit je bij je Nederlandse provider een abonnement af voor die periode.

Jouw eigen provider heeft dan een deal met de Franse partner. En daar gaat het mis: die deals bestaan nog niet.

'Spelletjes stoppen'
Volgens de Nederlandse providers komt dat door de buitenlandse collega's. "Technisch gezien zijn we er klaar voor", zeggen KPN en Vodafone. Een woordvoerder van KPN voegt daar aan toe: "Er zijn op dit moment nog geen partijen die zich aanbieden en zelf bieden wij ons ook nog niet aan in het buitenland."

Europees commissaris Neelie Kroes pleit al lang voor het afschaffen van roamingtarieven binnen Europa. Dat gaat eind 2015 ook gebeuren, maar tot die tijd moeten we het doen met deze wet. Een woordvoerder van de Europese Commissie roept de providers op om 'klanten te respecteren'. "Wij verzekeren klanten dat we er alles aan doen om deze spelletjes voor eens en altijd te stoppen". 

Tips voor goedkoop bellen, smsen en internet in het buitenland 

Zolang de providers nog geen deals sluiten, kun je zelf wel iets doen. Vijf tips van Gonny van der Zwaag van iCulture

  • Koop een lokale simkaart op je vakantie-adres. Dan ben je even niet op je eigen nummer te bereiken, maar je bent wel goedkoper uit. 
  • Koop een wifi-apparaatje waarmee je een eigen hotspot maakt. Dan internet je via een lokale simkaart, maar je mobiel of tablet maakt via wifi verbinding. Net als de eerste optie stukken goedkoper én je hoeft geen lokaal telefoonnummer te gebruiken. De apparaten kun je huren bij Wereldwijd Wifi of Keepgo.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van lokale wifi op de camping of bij het café. 
  • Kijk uit met sim-only abonnementen. Die kunnen in het buitenland juist weer heel duur zijn.
  • Zet roaming alleen aan als je even je mail checkt. Zorg ook dat het maken van een automatische backup of het automatisch checken van je mail uit staat.  

 

ZIE OOK: 5 apps voor de ultieme selfie

EditieNL
`