Feiten en fabels

Helpt een kruisje in een muggenbult? Feiten en fabels op een rij

28 juli 2014 16:00 Aangepast: 04 augustus 2014 16:55
Beeld © Thinkstock

Komen muggen op licht af? En waarom worden sommige mensen in het buitenland meer gestoken dan in Nederland? EditieNL ontmaskert alle feiten en fabels over muggen.

Thumbnail

In de nieuwe zomerrubriek Editie Prikt Door gaan we op zoek naar de feiten achter fabels. Deze aflevering staat in het teken van muggen.

Muggenkenner Bart Knols van de Wageningen Universiteit prikt fabels door en geeft antwoord op vragen van kijkers: 
 

Komen muggen op licht af?
"Muggen komen niet op licht af, dat is volgens mij algemeen bekend. Wel is het zo dat je onder een lamp vaak meer insecten ziet. Dit zijn geen muggen maar andere insecten."

Mijn vriend wordt nooit gestoken terwijl ik altijd onder de bulten zit, hoe kan dit?
"Muggen komen op lichaamsgeur af. Het lichaam maakt zo'n 300 chemische verbindingen aan. Sommige bacteriën zijn heel aantrekkelijk voor de mug en sommige zijn juist afstotend, dit is voor elk lichaam anders. Maar de verdeling is nooit 100 procent. Er zit wel een addertje onder het gras: de een reageert namelijk veel heftiger op muggenbulten dan een ander."

In het buitenland heb ik soms veel meer last van muggenbulten, hoe kan dit?
"Ook dit heeft weer te maken met lichaamsgeur. Dit hangt af van de muggensoort en verschilt per land. Een mug in Nederland is bijvoorbeeld gek op een bepaalde lichaamsgeur, terwijl een mug in Frankrijk er juist niets van wil weten."
 

ZIE OOK: Hoe word je sneller bruin? Alle feiten en fabels op een rij

Kan ik mijn lichaamsgeur veranderen?
"Mensen denken wel eens dat je dit kan veranderen door een douche, maar dit is eigenlijk niet echt zo. Wel kun je je lichaamsgeur maskeren aan de hand van bepaalde crèmes zoals Deet."

En citroen, helpt een citroenkaars?
"Nee! Citronella is zelfs verboden in Nederland, er zit een bepaald bestandsmiddel in dat niet goed is. Een citroenkaars heeft ook geen zin. Muggen reageren vooral op plantaardige stoffen. Planten scheiden een bepaalde geur af die wel of niet aantrekkelijk kan zijn voor muggen."

Als ik gin tonic drink word ik dan minder snel gestoken door muggen?
"Haha! Dan zou je 150 liter gin tonic moeten drinken, wil je beschermd zijn tegen muggen en dat overleef je niet. Nee, het ligt niet aan de gin, maar aan de tonic. Tonic is namelijk ooit ontstaan als anti-malariamiddel. Tonic bevat kinine, dat kan helpen om de malariaparasiet te doden. De hoeveel kinine in een glas gin tonic is zo extreem laag dat het dus geen zin heeft."

Heeft het zin als ik een sigaret op steek?
"Nou, ik vind het sowieso niet verstandig als mensen gaan roken." Maar het helpt wel: "Nicotine wordt gemaakt van tabaksbladeren en ook dit is weer een stofje dat muggen niet heel fijn vinden."

Werkt een apparaatje dat je in het stopcontact steekt en een hoge toon afgeeft?
"Nee deze apparaatjes werken absoluut niet. Muggen gaan er niet van weg."

Ik word gek van de jeuk, heeft het zin om een kruisje te zetten in de bult?
"Nee! Als je een kruisje zet in een muggenbult, dan vervang je de jeuk door pijn. Die pijnprikkel is sterker dan jeuk. Het is maar tijdelijk en helpt dus niet echt. Bij kleine kinderen kan het wel een beetje helpen voordat ze gaan slapen. Door de jeuk kunnen ze wakker liggen. De pijn is dan beter te verdragen, waardoor ze wel sneller in slaap vallen."

IJsklontjes, helpen die tegen de jeuk?
"Enigszins, verkoeling doet wel iets, het vervangt de jeuk."

Wat helpt er dan wel tegen de jeuk?
"Er zijn bepaalde crèmes met antihistamine, die werken tegen de jeuk. Of ze bevatten menthol, dat geeft verkoeling. Het zit ook vaak tussen de oren. Ik heb er bij mijn kinderen wel eens tandpasta op gesmeerd en zij hadden een stuk minder jeuk. Het is met muggen eigenlijk net zoals met voetbal: iedereen weet wel een tip of truc die schijnt te werken tegen muggen."

ZIE OOK: Internet op vakantie: voorlopig nog reteduur

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`