EditieNL

'Goedemorgen dames en heren' verdwijnt: genderneutrale aankondiging in Londense metro

14 juli 2017 11:41 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty Images

'Goedemorgen dames en heren'. Deze aankondiging heeft elke OV-reiziger weleens gehoord. In de Londense metro wordt die boodschap nu verandert in een genderneutrale groet: 'Goodmoring everyone'. Zo voelt iedereen zich aangesproken.

Tot voor kort hoorde je in de Londense metro aankondigingen die begonnen met 'ladies and gentleman', maar vanaf vandaag horen de reizigers een genderneutrale groet. Transport for London heeft de boodschap veranderd omdat het wil dat alle passagiers zich welkom voelen in de metro. Ook in Nederland worden steeds meer van dit soort veranderingen doorgevoerd. 

Waarschijnlijk heb je het nooit gemerkt, maar vanaf dit jaar ziet bijvoorbeeld je OV-chipkaart er iets anders uit. Als je nu een kaart koopt, staat er geen 'M' of 'V' meer op. Ook op steeds meer post en formulieren van gemeenten wordt de geslachtsaanduiding weggehaald. Zet dit nu ook door in de omroepen in het openbaar vervoer?

'Zou mooi zijn'

Martijn Karmans, woordvoerder van de NS, vertelt dat dit onderwerp bij de treinvervoerder tot nu toe niet speelt. "Als er een maatschappelijke tendens ontstaat in Nederland die hierom vraagt, dan zouden wij hier natuurlijk naar kijken. Maar zover bekend heeft nog nooit iemand hieroer bij ons aangeklopt."

Woordvoerder Philip Tijsma van COC Nederland, de belangenbehartiger van de LHBT-gemeenschap, zegt dat voor zover bekend niemand hier actief mee bezig is. "Maar het zou wel mooi zijn. Een deel van de bevolking voelt zich nou eenmaal niet aangesproken als man of vrouw."

'Storend'

Het COC stelt wel dat deze aanpassing gevoelig ligt. "Een deel van de mensen vindt het niet storend om dit aan te passen, terwijl anderen dit juist heel vervelend vinden." Tijsma zelf ziet geen verschil in de boodschap. "Als er wordt gezegd: 'Goedemorgen reiziger', voel je je niet minder aangesproken."

Bekijk hier het fragment:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer van rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore