Roelof Hemmen

Stoer wijf in Oekraïne

04 augustus 2014 06:29

Ik heb een stoer wijf ontmoet, zeg! Zij rijdt voor haar werk in een grote witte terreinwagen door oorlogsgebied Oekraïne. Zij praat met boeven en bandieten, met rebellen en regeringstroepen, met daders en slachtoffers. Ze gaat voor bijna niemand aan de kant. Zij is OVSE-waarnemer.

"Zij staat in de shit, tussen de mensen, en zij loopt serieuze risico’s."

Caecilia van Peski is diplomaat, maar we zien haar en haar collega’s niet op handelsmissies en netwerkborrels. Zij staat in de shit, tussen de mensen, en zij loopt serieuze risico’s.

Thumbnail

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa observeert en rapporteert over misstanden en conflicten, en bemiddelt waar mogelijk. We zien ze aan het werk in het oosten van Oekraïne. De mannen en vrouwen in burger, met alleen maar hun kogelwerende vesten, tegenover de bruten met hun wapens, baarden en hoofddoeken.

"Je moet een bijzonder mens zijn, denk ik, om dit te willen. Het vraagt moed, natuurlijk, maar ook een groot gevoel voor mensen."

Je moet een bijzonder mens zijn, denk ik, om dit te willen. Het vraagt moed, natuurlijk, maar ook een groot gevoel voor mensen. En deze stoere vrouw heeft dat in overvloed.

Caecilia van Peski is in mei gegijzeld geweest door pro-Russische separatisten in Oekraïne. Inderdaad, die boeven. Maar voor haar zijn het niet alleen maar boeven. Het zijn mensen, met hun eigen verhaal: "Eén van die mannen was mijnwerker geweest, vanaf zijn dertiende in de mijn. En zijn motivatie was: nooit meer terug naar hoe het was." Daarom stond hij daar met een wapen, daarom denkt hij dat het bij Rusland beter is: nooit meer terug naar de armoede. Zij begrijpt zo’n man.

En ze voelt voor de Oekraïners die vlucht MH17 praktisch op hun hoofd kregen. "Stel je voor dat zoiets in Nederland zou zijn gebeurd", zegt Caecilia. Probeer het maar eens. Denk aan een crashsite naast Zoeterwoude. Die mensen zijn net zo goed slachtoffer, wil ze maar zeggen.

"Ze zag de beelden van de militairen, die al die kisten uit de vliegtuigen naar de rouwwagens droegen, het militaire ritueel. Ze voelde haar persoonlijke verdriet."

Ze heeft een goede vriend verloren bij de crash. Ze zag de beelden van de militairen, die al die kisten uit de vliegtuigen naar de rouwwagens droegen, het militaire ritueel. Ze voelde haar persoonlijke verdriet. Ze vond het mooi en bijzonder. Maar ze dacht ook, zou dit niet anders hebben gekund? "Waarom was het zo militair? De slachtoffers waren burgers, geen militairen. Misschien hadden de nabestaanden het wel zelf willen doen. Zelf de kisten willen dragen. Dan hadden we nog meer benadrukt dat deze slachtoffers onschuldige burgers zijn. We hadden het conflict kunnen verzachten."

Ze is nu weer terug naar de hel in Oekraïne. En weet je waarom ze dat doet? "Wat er in Oekraïne gebeurt, zo’n conflict, zo’n oorlog, kan ook in Nederland gebeuren. En als dat zou gebeuren, zou ik willen dat er mensen komen helpen. Daarom werk ik bij de OVSE. Daarom ga ik steeds weer terug."

Oef... Stoer wijf. Mooie ziel.