Rusland stelt sancties in

CDA: Europa moet nieuwe markten zoeken

07 augustus 2014 13:04 Aangepast: 07 augustus 2014 14:25

Nu Rusland een boycot heeft afgekondigd van Europees voedsel, is het aan de EU om andere markten te vinden voor dat eten. Dat vindt het CDA.

Het CDA verwacht dat de land- en tuinbouwsector in Nederland hard geraakt wordt door de boycot. Niet alleen omdat bedrijven minder kunnen exporteren, maar ook omdat de prijzen van hun producten binnen Europa zullen dalen omdat er een groter aanbod is.

ZIE OOK: Hoe erg zijn de Russische sancties voor Nederland?

"Het is van belang dat de EU zijn eigen voedselvoorziening op orde houdt", zegt CDA'er Pieter Omtzigt. "Dus als de land- en tuinbouw in Europa hier last van gaan krijgen, dan moet de Europese Commissie bedenken of ze producten gaan opkopen of alternatieve markten ontwikkelt. Het beste is natuurlijk dat je de producten die je niet naar Rusland exporteert, ergens anders naar exporteert."

Omdat de EU de sancties tegen Rusland gezamenlijk heeft afgekondigd, is het ook aan de EU om bij te springen voor de sectoren die het moeilijk hebben, vindt het CDA. "Want als we met 28 landen een boycot afkondigen, dan is enige solidariteit voor de sectoren die getroffen worden wel aan de orde. Anders houden we die boycot ook niet vol als Europese Unie."

PvdA: Wat is de impact?
Ook de PvdA vindt dat de bal nu bij de EU ligt. Die moet gezamenlijk reageren op de boycot. "We moeten voorkomen dat EU-landen tegen elkaar worden uitgespeeld. Eensgezindheid en onderlinge solidariteit zijn essentieel." PvdA'er Michiel Servaes wil daarnaast van het kabinet weten welke impact de boycot naar verwachting zal hebben op Nederland en Europa.

Een wijziging in beleid richting Rusland ziet de PvdA niet zitten. "De tegenmaatregelen komen niet als een verrassing en hebben dus geen invloed op onze koers. We blijven Poetin oproepen te stoppen met onrust stoken in Oekraïne en zullen zo nodig de druk verder opvoeren."

VVD: Tegenpakket zoveel mogelijk opvangen
De VVD-fractie roept de regering op om de impact en gevolgen van het tegenpakket in kaart te brengen en dit middels een brief aan de Kamer kenbaar te maken. De regering zal samen met Europese partners alles in het werk moeten stellen om het tegenpakket zoveel mogelijk op te vangen en zodat de gevolgen daarvan zo beperkt mogelijk blijven.”

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore