EditieNL

Helpt kokend water tegen mieren? Alle feiten en fabels over beestjes

08 augustus 2014 17:31 Aangepast: 12 augustus 2014 10:33
Beeld © ANP

Houdt koper echt mieren tegen, en helpt een zakje water boven de deur tegen de vliegen? Editie NL ontmaskert alle feiten en fabels over beestjes.

Thumbnail

In de zomerrubriek Editie Prikt Door gaan we op zoek naar de feiten achter fabels. Deze aflevering staat in het teken van vliegen en mieren.

Mierendeskundige​ ​Peter Jan Oudenampsen en vliegenexpert Renate Smallegange prikken fabels door en geven antwoord op vragen van kijkers:

 

Helpt het om kokend water over een mierennest te gooien?
"Dat werkt wel vertragend. Door kokend water te gooien kan je een deel van de mierenkolonie wel doden en dat vertraagt de overlast. Toch zal je ze nooit allemaal te pakken krijgen. Mieren zijn slim en als een gang instort, hebben ze snel genoeg door dat er iets aan de hand is en trekken ze zich terug."

Kun je mieren afleiden met komkommerschijfjes, citroen of kaneel?
"Mieren werken met een soort geurspoor. Ze laten geur achter en zo laten ze weten aan de rest waar een voedselspoor is. Je kunt ze zeker op het verkeerde been brengen door die spullen neer te zetten, maar ook hiervoor geldt: het is tijdelijk. Ze vinden altijd weer een andere weg. Daarbij zouden mieren ook, als er echt geen andere weg is, hun leven willen geven. Zo heb ik meegemaakt dat ze door water niet bij voeding konden komen en van zichzelf een bruggetje maken zodat een deel van de kolonie toch bij het voedsel kan."

Als ik mijn hele tuin bestraat, blijven de mieren dan weg?
"Nee, ook als je alleen maar tegels hebt, zijn die mieren daar. Mieren leven van bladluizen (ze hebben eiwitten nodig) en die vinden ze wel in een tuin, maar ook in een tuin zonder planten vinden ze hun voedsel."

Hoe houd ik dan het beste mieren tegen?
"Je moet ontdekken waar ze je huis binnen komen en vervolgens die plek schoonmaken, zodat het geurspoor weg is. Dan weten de andere mieren niet waar ze moeten zijn. Dus dat is de meest effectieve manier."

Helpt basilicum tegen vliegen? 
"Er zijn wel onderzoeken die basilicum proberen te gebruiken om insectenwerende middelen te maken, maar het is nooit onderzocht of het werkt tegen vliegen."

Helpt een zakje water in de deur tegen vliegen, ze zouden afgeschrikt worden door de glinstering? 
"Er is een wetenschapper in Amerika die daar onderzoek naar heeft gedaan, maar die deed dat binnen en dat had geen effect. Verder komen vliegen juist af op licht, maar het ligt aan de omstandigheden. Het zou wel kunnen dat het afstotend werkt, maar dat is nooit aangetoond."

Hoe zit het dan met kruidnagel?
"Ik heb nog nooit gehoord dat dat zou werken."

En azijn?
"Huisvliegen vinden azijn juist aantrekkelijk. Maar dat betekent niet dat fruitvliegen dat ook vinden, want dat kan nog anders werken."

EditieNL
`