EditieNL

In de kappersstoel over politiek praten: 'Slim, je zit er toch'

09 maart 2017 11:28 Aangepast: 10 maart 2017 08:36
De landelijke actie onder bepaalde kapperszaken Beeld © Editie NL

Deze week gaan de gesprekjes in de kappersstoel niet alleen maar over het weer of de laatste roddels. In sommige kapperszaken kun je rekenen op een goed gesprek over politiek, met de actie 'Ben jij geknipt om te stemmen?'. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een goed politiek gesprek voeren?

Bij de kapperszaken van Cosmo Hairstyling en Team Kappers kun je er deze week niet omheen: zij proberen met deze landelijke actie iedereen volgende week naar de stembus te krijgen. Laurens van de Vijver, directeur van het moederbedrijf Wave International, kwam met het idee. "Zeker na Trump en Brexit moet iedereen gaan stemmen", zegt hij. "Iedereen maakt zich er zorgen over, maar niemand doet iets."

Soortgelijke actie

Nadat Van de Vijver had gehoord dat Barack Obama een soortgelijke actie op had gezet tijdens zijn verkiezingscampagne, wilde hij dat ook doen. "In de stoel wordt al over politiek gepraat maar de kappers horen regelmatig: Wat heeft het voor een zin als ik ga stemmen? Met deze actie hopen we bij te dragen en tot nu toe heb ik al veel enthousiaste reacties gekregen."

"Alles klopt aan deze actie", zegt Communicatiespecialist​ Donatello Piras. "Er zijn weinig plekken in deze gehaaste wereld waar we de tijd nemen voor een echt gesprek. En bij de kapper, dan zit je er toch."

Blijft een lastig onderwerp

Maar zo'n politiek gesprek aanknopen, dat kan soms lastig zijn. "Het ligt een beetje aan met wie je zit", vertelt Piras. "Hebben mensen geen duidelijke mening, dan kan het prima. Maar er zijn ook mensen die er niet over uitgepraat raken. Beide is goed: zolang er over gepraat wordt is dat gunstig."

"Als je doorpraat over politieke partijen kom je altijd tot onderwerpen die werkelijk ergens over gaan. Heftige emoties komen los. De één vindt de zorg belangrijk, de ander het onderwijs. Iedereen heeft wel dingen waar je pissig over bent."

Het kan dus een explosief onderwerp zijn en daarom is het belangrijk om het luchtig te houden in de kappersstoel. "En voor de kappers is het misschien handig om een iPad met de Stemwijzer neer te leggen", vertelt Piras. "Dan kunnen ze daar over praten, in plaats van stemadvies te moeten geven. Want voordat je het weet ben je kapper, moderater en psycholoog in één."

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore