Nederland

'Vergoed behandeling comapatiënt ook na zijn 25ste'

13 augustus 2014 06:59 Aangepast: 13 augustus 2014 07:08

Speciale revalidatie na coma wordt in Nederland alleen vergoed bij patiënten tot 25 jaar. Dat moet veranderen, vindt de stichting Zorgen na Coma, die van die leeftijdsgrens af wil en ervoor pleit dat 'oudere' comapatiënten meer kans op herstel krijgen.

Volgens de Nederlandse richtlijnen zou behandeling van mensen van boven de 25 jaar oud die in coma hebben gelegen, niet effectief zijn. Daaraan wordt echter door diverse deskundigen getwijfeld, schrijft het AD.

Niet vergoed
In het buitenland bestaat die speciale zorg wel. Zo kunnen in het Belgische Luik oudere comapatiënten wel terecht voor een speciale behandeling. De Coma Science Group daar blijkt successen te boeken met het prikkelen van zintuigen bij oudere comapatiënten. Maar de meeste Nederlandse verzekeraars vergoeden de behandeling in Luik niet.

De stichting Zorgen na Coma wordt gesteund door CDA, SP en ChristenUnie, die volgens het tv-programma De Wachtkamer vragen gaan stellen in de Tweede Kamer. Het is nu zo dat in Nederland zo'n 50 tot 75 mensen die uit hun coma zijn ontwaakt, niet de therapie krijgen die nodig is, gewoonweg omdat ze te oud zijn.

RTL Nieuws
`