Nederland

Minister Hennis: 'Beeld van ongetrainde commando's is echt onjuist'

14 juli 2017 15:05 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Demissionair minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Beeld © ANP

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de brandbrief over het gebrekkige materieel bij het Korps Commandotroepen niet gelezen. Ze zegt wel dat het beeld over de elitetroepen niet klopt. "Het is geen armzalig zooitje."

Bronnen bij de elitetroepen zeggen tegen RTL Nieuws dat het materieel van de commando's zo achterhaald en versleten is dat tijdens missies levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 

Brandbrief 

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws deed de afgelopen maanden onderzoek naar de toestand bij het KCT. Verslaggevers Roland Strijker en Siebe Sietsma spraken in het diepste geheim met drie leden van het korps en ontvingen interne mails, brieven en rapportages. Daaruit blijkt dat er sprake is van crisis bij de commando's (zie kader).

Hennis was niet op de hoogte van het bestaan van de brandbrief, zegt ze. De minister benadrukte wel dat het 'geen armzalig zooitje' is bij de commando's'. "Het beeld dat nu ook dreigt te ontstaan, namelijk dat militairen met voertuigen en spullen op pad worden gestuurd in de woestijn waarbij niets het doet, dat acht ik ook echt onjuist." 

Video - De elite van ons leger: dit doen commando’s

 

'Het is zelfs criminineel'

Een boze commando heeft tegen RTL Nieuws gezegd dat hij het onverantwoord vindt om nu commando's op missie te sturen. "Het is zelfs crimineel als je het mij vraagt, omdat je weet wat de risico's zijn voor mensen die op missie gaan."

Volgens Hennis zijn alle militairen goed voorbereid als ze op missie gaan. "Iedereen die op missie gaat, dus ook de commando's, is daarvoor getraind en opgeleid."

20 jaar bezuinigen

De minister begrijpt wel dat het voor 'militairen frustrerend is dat ze de effecten van twintig jaar bezuinigen merken'. Juist het afgelopen jaar zouden die effecten het meest voelbaar zijn geweest op de werkvloer.

De minister benadrukt dat er de afgelopen jaren extra geld naar Defensie is gegaan. "Ze moeten nu wachten op de positieve effecten van het extra geld. Het is niet zo dat, omdat je er gisteren geld aan toevoegt, dat morgen is omgezet in extra munitie, reserveonderdelen of andere zaken. Dus dat duurt even." 

Wapens sluipschutters versleten

Begin juni stelden leidinggevenden van alle vier de commandocompagnies samen een brandbrief op. Die stuurden ze aan de hoogste militair van het KCT, Jelte Groen. In dertien pagina's slaan de schrijvers alarm en waarschuwen voor de gevaren die ze lopen vanwege gebrekkig materiaal. Een paar voorbeelden:

  • De Glock 17, het handwapen van elke commando, is zo vaak gebruikt dat onderdelen scheuren. Ze worden niet vervangen en zijn niet meer inzetbaar.
  • De pistoolmitrailleur FN PDW 90, waarmee commando's geluidloos schieten, is helemaal niet meer beschikbaar. Heimelijke operaties kunnen daardoor niet meer worden uitgevoerd.
  • De wapens van de sluipschutters zijn versleten. Zonder dekking van sluipschutters lopen andere commando's grote risico's.
  • Verbindingsradio's zijn verouderd en functies vallen uit. Zonder onderling contact kunnen de commando's in levensgevaarlijke situaties terechtkomen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Tips?

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws onderzoekt de problemen binnen Defensie. Heb jij daar informatie over? Deel het door te e-mailen naar: rtlnieuwsresearch@rtl.nl  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore