Gaza-conflict

Nederlandse verzetsheld levert Israëlische onderscheiding in

15 augustus 2014 09:37 Aangepast: 15 augustus 2014 09:45
De bijbehorende medaille op een archieffoto. Beeld © EPA

Een Nederlandse verzetsheld heeft een hoge Israëlische onderscheiding teruggegeven. Die kreeg hij voor het verbergen van een joodse jongen in de Tweede Wereldoorlog. Maar hij hoeft hem niet meer.

Bij een Israëlisch bombardement op Gaza vorige maand kwamen namelijk zes van zijn familieleden om. In de Tweede Wereldoorlog verborg de nu 91-jarige Henk Zanoli de toen 8-jarige joodse jongen Elhanan Pinto voor de Duitsers. Hij kreeg daarvoor de hoogste onderscheiding voor een niet-Jood van Yad Vashem, het Holocaust museum in Jerusalem. Die onderscheiding, Righteous Among the Nations, heeft hij nu dus ingeleverd. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz.

ZIE OOK: Onduidelijkheid over nieuw bestand Gaza

Een achternicht van Zanoli, een Nederlandse werkzaam in Oman, is getrouwd met een Palestijn uit het vluchtelingenkamp al-Bureij in Gaza. Zijn moeder woonde nog in Gaza, samen met drie van haar zoons en hun families. Op 20 juli werd hun huis gebombardeerd door een Israëlisch gevechtsvliegtuig. De moeder kwam daarbij om, samen met haar drie zoons, een van hun vrouwen en hun twaalfjarige zoon. Het gezin had nog vijf kinderen, die in een klap wees zijn. De twee andere gezinnen, met twee en vier kinderen, verloren hun vader. Een vriend van de familie, die op bezoek was, kwam ook om bij het bombardement.

De familie Zanoli bracht tijdens de oorlog grote offers, Henks vader zat in het verzet en stierf in februari van 1945 in concentratiekamp Mauthausen. Henks zwager werd geëxecuteerd vanwege zijn betrokkenheid bij het verzet, net als een broer die een joodse verloofde had. Ondanks de strenge repressailles van de Duitsers tegen mensen die Joden hielpen en hun betrokkenheid bij het verzet verborg het gezin Zanoli de toen 8-jarige Elhanan Pinto. Hij overleefde de oorlog, zijn ouders kwamen om in Duitse concentratiekampen.

ZIE OOK: 'Israël krijgt geen raketten meer van VS'

De dood van zes van zijn familieleden is reden voor Henk Zanoli om zijn medaille, die hij drie jaar geleden kreeg, weer in te leveren. Hij stuurde hem op naar de Israëlische ambassade en schreef in een brief over de hoge prijs die zijn familie betaalde voor het beschermen van een joods kind tegen de Nazi’s. 

"Gezien onze geschiedenis is het heel erg schokkend en tragisch dat vier generaties later wij worden getroffen door de moord op onze familieleden in Gaza. Moorden gepleegd door de Israëlische staat", schrijft Zanoli. "De klein-kleinkinderen van mijn moeder (die dezelfde onderscheiding kreeg) verloren hun oma, drie ooms, een tante en een neef door toedoen van het Israëlische leger. De medaille houden die mijn dappere moeder en ik kregen voor ons gevecht tegen de onderdrukker zou een belediging zijn voor haar en mijn familie in Gaza."

Het Israëlische leger wil niet reageren op de beschuldigingen van oorlogsmisdaden van Zanoli aan hun adres. Volgens het leger wordt bij ieder bombardement onderzocht of het per ongeluk was en of het doden van burgers te voorkomen was geweest. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore