Boerderij op zee

Boerderij op zee: Zeewier van eigen bodem

18 augustus 2014 09:36 Aangepast: 05 november 2014 20:30
Beeld © ANP

Het is net een gewone boerderij, maar wel de enige in Nederland die zeewier teelt. In de Zeeuwse Jacobahaven ligt de 'boerderij' van Zeewaar, waar ze zeewier maken voor de consumptie.

Ze moesten het zonder handleiding doen, toen Rebecca Wiering en Jennifer Breaton begonnen met hun zeewierboerderij. Beide werkloos door de crisis en dus grepen ze deze kans aan. 

"We hadden beide interesse in duurzaamheid en waren bereid dit avontuur aan te gaan", zegt Rebecca Wiering. Na acht maanden onderzoek ging Zeewaar van start. 

Weinig ervaring
In Azië wordt grootschalig geteeld, "maar dat gebeurt vaak niet op duurzame wijze. En daarnaast heb je op iedere locatie een ander resultaat." Wiering en Breaton moesten hun methodes dus zelf ontwikkelen.

ZIE OOK: WNF crowdfundt een koraalrif bij elkaar

De Jacobahaven leent zich volgens Wiering uitstekend voor het telen van zeewier. "Het water is er zuiver, er is veel zon en dankzij de waterkering hebben we twee keer per dag vers water."

Geld van de crowd
Zeewaar zette ook een crowdfundactie op, vooral om mensen de kans te geven alvast te proeven en de boerderij te bezoeken. De actie haalde zijn doel van 10.000 euro. 

Het opgehaalde geld wordt gebruikt om materieel te kopen dat op korte termijn nodig is om te blijven groeien. "Voor zaken als uitbreiding en meer mankracht is natuurlijk meer kapitaal nodig", zegt Wiering. "Dat was niet het doel van deze crowdfundactie."

RTL Z Toekomstmakers
`