Basisscholen mogen kinderen weigeren die nog niet zelf naar de wc kunnen. Tips om je kind zindelijk te maken.

Niet zindelijk? Nog niet naar school!

19 augustus 2014 14:42 Aangepast: 19 augustus 2014 18:56
Beeld © Thinkstock

Voor veel vierjarigen is het een spannende periode: ze gaan voor het eerst naar school. Tenminste, als ze zelf naar de wc kunnen. Scholen mogen kinderen die nog niet zindelijk zijn namelijk weigeren.

Tegenwoordig zijn kinderen veel minder snel uit de luiers dan 30 jaar geleden. Eind jaren 60 waren peuters gemiddeld rond 24 maanden zindelijk, maar nu zijn ze dat pas bij 31 maanden, meldt oudersonline.nl

Lekker in de luiers
Dat onze kleintjes steeds later zindelijk worden, komt vooral door de fijne luiers van tegenwoordig, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. "Luiers zijn zo comfortabel geworden dat kinderen het niet meer erg vinden om in hun plas en poep te zitten. Dat wordt toch snel geabsorbeerd. In de jaren 50 was dat natuurlijk wel anders", zegt Pont.

Ook de ouders zetten er tegenwoordig minder vaart achter. "Vroeger moesten de ouders al die luiers uitwassen. Nu is het geen moeite, je gooit ze gewoon weg", aldus Pont. "Bovendien zijn ouders ook minder hardvochtig dan vroeger, ze gaan minder streng met hun kinderen om. Vroeger dwongen ouders de zindelijkheid af, nu wachten ouders tot de kinderen er klaar voor zijn."

ZIE OOK: 'Als je je kind slaat, doe het dan goed'

En daar hebben scholen dus last van. Daarom mogen ze kinderen weigeren als ze nog niet naar de wc kunnen. Logisch, vindt Pont. "Je bent niet leerkracht geworden om kinderen te verschonen. Onderwijs moet centraal staan, je bent geen oppas." Ook de Algemene Onderwijsbond vindt het een goede regel: "het is de taak van de ouders, niet die van de leerkracht." 

Tips om kind zindelijk te maken                                  

Tess Overbeeke van Teddy Kids internationale kinderdagverblijven geeft tips om kinderen zindelijk te maken:

 • Begin met zindelijkheidstraining wanneer een kind zelf aangeeft dat het naar toilet moet. Wanneer het kind zelf niets aangeeft, kun je vanaf 2,5 jaar gaan stimuleren om op het potje te gaan.
   
 • Je moet in ieder geval rustig en geduldig blijven. 
   
 • Als je een ouder kind hebt dat al zindelijk is, laat de jongste dan meegaan naar het toilet, zodat hij of zij kan afkijken hoe het werkt. 
   
 • Maak het leuk: je kunt het kind laten voelen hoe spannend het is om een onderbroek te dragen en geen luier. 
   
 • Je kunt er ook boekjes over gaan lezen. 
   
 • Stel een regel in: als er op één dag drie broeken nat worden, gaat de luier weer aan. Dat werkt goed, want veel kinderen balen dan als ze weer terug moeten naar de luier. 
   
 • Ook de ouderwetse stickerlijst werkt: als het lukt dan krijg je een mooie sticker achter je naam. 
   
 • En maak er een feest van: wij gaan juichen en klappen als het lukt. Positieve aandacht, daar gaat het om.

Editie NL
`