Nederland

Meisje naroepen of naar haar sissen? Boete!

26 augustus 2014 11:25 Aangepast: 26 augustus 2014 14:08

Sissen, agressief om seks vragen, vrouwen reduceren tot lustobject of hen uitmaken voor hoer. Dat soort gedrag moet worden verboden en beboet, vindt een groep die een burgerinitiatief gestart is.

Via de site straatintimidatie.nl willen ze 40.000 handtekeningen ophalen. Zo kan het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komen.

ZIE OOK: Sexy Chinese taallesvideo's veroorzaken rel

"Wij vinden dat vrouwen in een vrije samenleving ongehinderd over straat moeten kunnen gaan. Met dit burgerinitiatief vragen wij de overheid door middel van wetgeving een duidelijk signaal af te geven dat dit gedrag niet wordt getolereerd", schrijven de initiatiefnemers.

Onder hen zijn actrice Gaya Branderhorst, comedian Soundos el Ahmadi en emeritus hoogleraar Mensenrechten Cees Flinterman.

Fluiten mag
"We hebben het heel bewust nauw gehouden", legt Gaya Branderhorst uit. "Dus uitschelden voor hoer of slet of masturbatiebewegingen maken staat erin, maar nafluiten niet." Hoewel fluiten ook irritant kan zijn, ligt het onderscheid er volgens haar in dat het over het algemeen niet bedreigend is.

ZIE OOK: 'Geweld tegen vrouwen in Nederland een stuk hoger dan in EU'

Overigens is het idee om seksuele intimidatie strafbaar te stellen niet helemaal nieuw; Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA pleitte er in 2012 ook al voor. Van een concreet voorstel kwam het destijds echter niet. Marcouch was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Branderhorst wijst erop dat het initiatief nu uit de samenleving komt. Ze hoopt dat het daarom meer kans van slagen heeft.

RTL Nieuws / ANP
`