Nederland

Rutte cancelt vlucht Turkse minister naar Nederland

11 maart 2017 11:30 Aangepast: 12 maart 2017 10:03
Beeld © ANP

Het vliegtuig van de Turkse minister Mevlüt Cavusoglu die vanmiddag in Rotterdam een toespraak zou houden, mag niet in Nederland landen. Dat zei minister president Mark Rutte op Facebook.

De minister zou om 18.00 in de ambtswoning van de Turkse consul spreken. "Het Nederlands kabinet heeft besloten om de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in Nederland in te trekken. Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met minister Cavusoglu in Rotterdam op zaterdag 11 maart, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen", zei Rutte.

Turkse dreiging

Rutte: "Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk. Daarop heeft Nederland laten weten de landingsrechten in te trekken."

Çavusoglu dreigde zaterdagochtend met zware politieke en economische sancties tegen Nederland als hij niet zou mogen komen. Hij wilde tijdens zijn toespraak pleiten voor een 'ja' voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.

De hele verklaring van Rutte op Facebook:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`