Nederland

Oud-minister Bot: beslissing Turkse minister te weren zeer onverstandig

11 maart 2017 12:48 Aangepast: 12 maart 2017 10:03
Ben Bot Beeld © ANP

"Ik denk dat het vooral om electorale overwegingen gaat." Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) over het besluit van Mark Rutte om de Turkse minister Mevlüt Cavusoglu niet naar Nederland te laten komen voor een toespraak.

"Hiermee komen de verhoudingen nog meer op scherp te staan. Wij beroepen ons altijd op de democratie en de mensenrechten, hiermee zijn we op het verkeerde spoor", zegt Bot. De Turkse minister zou om 18:00 uur in Rotterdam spreken. Hij wilde pleiten voor een 'ja' voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.

Vluchtelingenstroom weer op gang?

Bot: "Rutte beroept zich altijd op het punt dat hij de vluchtelingenstroom zo goed heeft tegengehouden. Dat is mede door een akkoord met Turkije. Turkije kan nu ook zeggen: je kan me wat. Dan komen er weer heel veel vluchtelingen hier naartoe. Dat is een probleem, nog afgezien van alle handelsrelaties die we hebben, de vele Nederlanders die in Turkije wonen en de speciale band die we hebben met de vele Turken die hier wonen."

ZIE OOK: Turkse minister dreigt Nederland met sancties

Mark Rutte plaatste een verklaring op Facebook: "Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met minister Cavusoglu in Rotterdam op zaterdag 11 maart, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen."

'Met de haren erbij gesleept'

Bot neemt daar geen genoegen mee. "Dat vind ik er met de haren bij gesleept. Ik begrijp dat Rutte er veel aan gelegen is om Wilders geen stof tot aanval te geven, maar ik vind het zeer onverstandig." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore