Een wekker die om stipt 6 uur gaat en stapels werk die wachten. Voor veel mensen is het vanaf maandag weer keiharde realiteit. Een after-vakantiedip voorkomen? Vijf tips.

'Hakuna matata' op het werk: zo doe je dat

29 augustus 2014 12:00 Aangepast: 01 september 2014 22:08
Beeld © ANP

Een wekker die stipt om 6 uur gaat en stapels werk die wachten. Voor veel mensen is het vanaf maandag weer de keiharde realiteit. Een after-vakantiedip voorkomen? Vijf tips om het 'hakuna matata'-gevoel te behouden.

Uit onderzoek van DVJ Insights blijkt dat 65 procent van de mensen na een paar dagen tot een week het vakantiegevoel volledig kwijt is. 22 procent weet zelfs al na de eerste werkdag niet meer dat-ie überhaupt aan de Costa heeft gelegen. 

Hallo werk, dag vakantie
Hoe het kan dat vakantiemijmeringen als sneeuw voor de zon verdwijnen? Jeroen Nawijn, onderzoeker aan de Academie voor Toerisme: "Het vakantiegevoel ontstaat doordat je even geen structuur hebt. Je voelt je vrij, hoeft niets en kan alleen maar dingen doen die je leuk vindt. Zodra je weer gaat werken, is dat gevoel in een klap weg."

En er speelt nog iets mee: "Terug van vakantie moet je allerlei dingen. Wassen, werken, oppas regelen, familie bezoeken. Daarvan krijg je stress. Dat is dodelijk voor je vakantiegevoel."

Zo hou je je vakantiegevoel
Dat kan anders. Arbeidspsycholoog Flores van Emmerik heeft vijf tips opgesteld waarmee je je dagelijkse structuur kunt doorbreken en je nog wekenlang fluitend naar het werk gaat.

1. Doorbreek routines
Op vakantie doe je allerlei nieuwe indrukken op die je energie geven. Dat kan ook tijdens je 'gewone' leven. Je kunt naar hartenlust 'experimenteren' met zaken als een nieuwe hobby of een nieuwe inrichting van je woonkamer. Dat geeft energie. Ook aan te raden: ga eens via een andere route naar je werk. Poets je tanden met je andere hand of neem een ander koffiemerk (bijvoorbeeld uit je vakantieland).

2. Verminder het aantal verplichtingen
Tijdens vakantie heb je minder verplichtingen. Durf ook eens te snijden in het aantal verplichtingen in je normale leven. Leg je leven eens kritisch onder een vergrootglas en ga na of alles waar je leven zo vol mee zit, ook echt nodig is. Misschien kan de hond ook wel door je partner worden uitgelaten. En hoef je niet ten koste van alles voorzitter van de voetbalclub te blijven.

3. Verander relaties
Tijdens vakanties ga je waarschijnlijk (hopelijk!) op een ontspannen manier met vrienden en familieleden om en doe je mee aan allerlei activiteiten (de straatbarbecue of het volleybaltoernooi op de camping). Kijk nu eens met die ontspannen blik naar je 'post-vakantie-leven' en je werk. Hoe kan je de kwaliteit verbeteren van wat je doet met vrienden - en met je collega’s? Is het niet een goed idee om regelmatig een buurtspelletjesavond te organiseren. Of, nog leuker: een karaoke.

Zet dan in ieder geval dit liedje op. Daar wordt iedereen vrolijk van:

4. Leer anders kijken
Leg de focus eens op de positieve kanten van je werk. Bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden waarin je elke dag drie positieve gebeurtenissen opschrijft. Hiermee verhoog je ook de positieve energie en versterk je waarschijnlijk ook je zelfvertrouwen. Het maakt dat je je werk aantrekkelijker gaat vinden en er ook meer lol in krijgt. 

5. Als niets helpt…
Is het serieus een overweging om op zoek te gaan naar ander werk. Het is helemaal niet gek om af en toe van baan te wisselen. Veranderen van werk zorgt doorgaans voor ontwikkeling en verdieping. Inzichten die je tijdens de warme zomerdagen in verre landen al reflecterend hebt opgedaan, zijn er niet voor niets. Luister naar je gevoel en onthoud: Hakuna matata!

ZIE OOK: 9 spectaculaire glijbanen op kantoor

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`