Timmermans naar Brussel

Wat kunnen we van Timmermans verwachten in Brussel? Drie vragen

02 september 2014 15:28 Aangepast: 02 september 2014 16:56
Beeld © ANP

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vertrekt binnenkort naar Brussel. Althans, dat is de verwachting. Drie vragen over deze 'transfer' aan parlementair verslaggever Jos Heymans.

1. Wat zou minister Timmermans bij de Europese Commissie moeten gaan doen?
Hoe de post van Timmermans als eurocommissaris precies wordt ingevuld, is nog onduidelijk. Daarover voert Timmermans vandaag overleg met de nieuwe Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Wel heeft premier Rutte afgelopen zaterdag bij Juncker bedongen dat Timmermans een zware post krijgt. Volgens bronnen rondom de premier wordt Timmermans de eerste vicevoorzitter. Hij moet erop toezien dat het beleid van Juncker nauwgezet wordt uitgevoerd, en wordt de plaatsvervanger van Juncker bij diens afwezigheid.

2. Hoe groot is de kans dat hij het wordt?
Het gesprek van vandaag wordt een sollicitatiegesprek genoemd, maar is feitelijk een kennismaking. Rutte heeft afgelopen zaterdag tijdens de Eurotop in Brussel harde afspraken met Juncker gemaakt over de invulling van de post van Timmermans. Naar verluidt zou Juncker zelf om de kandidatuur van Timmermans hebben gevraagd. De kans dat Timmermans niet wordt benoemd, wordt zowel in Den Haag als Brussel als nihil beschouwd.

3. Timmermans is populair sinds zijn optreden rondom de rampvlucht MH17. Gaan we nog iets van hem terugzien als hij het wordt?
Timmermans is geen type dat naar de achtergrond verdwijnt. Als Kamerlid en woordvoerder buitenlandse zaken was hij altijd nadrukkelijk aanwezig. En ook in de PvdA-fractie roerde hij zich regelmatig. Hij maakte zich als eerste boos over de lijn die toenmalig fractievoorzitter Job Cohen wilde volgen, daarover lekte een e-mail uit. Het leidde tot het vertrek van Cohen. Timmermans is niet alleen populair geworden door zijn optreden onlangs in de Veiligheidsraad, maar stond in Europa en daarbuiten al langere tijd bekend als zwaargewicht, iemand met een groot netwerk die niet alleen zijn talen, maar ook zijn dossiers kent. Als minister wordt hij door zijn ambtenaren hogelijk gewaardeerd.

ZIE OOK: Koenders beoogd opvolger Timmermans

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore