Economie

Minder opvliegers door speciaal koelvestje

03 september 2014 12:56 Aangepast: 03 september 2014 14:14
Beeld © Getty Images

Zweet, rode wangen en een plotselinge aanval van warmte: vrouwen in de overgang kennen het maar al te goed. Een speciaal koelvestje maakt opvliegers een stuk beter te dragen.

Het slimme vestje registreert opvliegers aan de huid en kan daarop ingebouwde koelelementjes activeren. De koeling is in te stellen en werkt op basis van zogenaamde Peltier-elementen, die werken op gewone batterijen.

Het vest is een idee van Geertje Hofstee, die vrijdag afstudeert bij de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Zij wilde graag afstuderen op slimme kleding. "In een brainstormsessie ontstond al snel het idee om het veelvoorkomende probleem van opvliegers bij vrouwen in de overgang, aan te pakken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een prototype van een speciaal koelvestje." 

Minder angst, minder opvliegers
Het vestje reageert op de huid, die tijdens een opvlieger wel 1 tot 7 graden in temperatuur kan stijgen. De koelelementjes die in het kledingstuk zijn verwerkt schakelen daarop aan. Maar ze kunnen ook handmatig worden aangezet. "Dat verlaagt het aantal opvliegers bij vrouwen ook al", aldus Hofstee. "De angst voor een opvlieger is een belangrijke factor bij het ontstaan van een nieuwe. De wetenschap dat ze kunnen koelen neemt die angst voor een deel weg." 

Het vest is nog niet in productie. Andere studenten moeten de daadwerkelijke uitvoering verder gaan uitwerken. Zo zouden de elementen het beste verborgen kunnen worden in een beha, zodat ze niet zichtbaar zijn. De vrouwen die het prototype mochten proberen waren volgens Hofstee heel erg enthousiast.

Toekomstmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`