De minibieb rukt op. Kunnen Nederlanders dat aan?

Gaan we jatten door de 'minibieb'?

04 september 2014 09:45 Aangepast: 04 september 2014 18:56
Het lijkt een beetje op een brievenbus, maar het is een minibibliotheek. Beeld © www.minibieb.nl

Hij staat in de achtertuin, ziet eruit als een brievenbus en is gevuld met boeken. De minibieb is geboren. Maar kunnen wij Nederlanders daar wel mee omgaan, gratis boeken die daar zo te grabbel liggen?

De minibieb is populair in Nederland. Mirjam Goudswaard richtte de website minibieb.nl op. "Ik zag het in Amerika, daar heet het The Little Free Library." 

Goudwaards website bestaat sinds april vorig jaar en er zijn sindsdien 190 minibibliotheekjes bij gekomen in Nederland. "Ik denk dat het zo succesvol is omdat steeds meer mensen het om zich heen zien en omdat het leuk is om boeken met elkaar te delen."

Thumbnail

Een minibieb op de Amerikaanse website www.littlefreelibrary.org.

Gejat
En ja, soms gaat het wel eens mis. "Het is een keer gebeurd dat een hele mini bieb is leeggejat", vertelt Goudswaard. "Dat gebeurde in Friesland. Maar verder is er bij mij echt niets bekend van dat soort praktijken."

De minibieb valt of staat met 'goed vertrouwen', zegt sociaal psycholoog Paul van Lange. "Mensen gaan er graag vanuit dat anderen te vertrouwen zijn." Maar dat geldt volgens hem wel meer voor het platteland dan voor de stad. "In de stad is alles anoniemer. Jongeren zullen meer geneigd zijn om misbruik te maken van zo'n situatie dan ouderen. Die hebben toch een groter verantwoordelijkheidsgevoel."

Advies
Tip voor wie een minibieb in z'n achtertuin wil: hang een briefje op met een waarschuwing. Van Lange: "Dat heeft wel effect op verantwoordelijkheidsgevoel van mensen. Je herinnert ze aan hun fatsoenlijkheid. En ze hebben het gevoel dat er iemand meekijkt."

Briefjes helpen, ondervond Linda Zuidgeest. Zij werkt bij een paprikateler en daar staat vaak - ook op goed vertrouwen - een bakje bij de paprikakraam waar het geld in kan. Een verkoper is er niet. "Vaak, aan het begin van het seizoen, wordt daar echt misbruik van gemaakt", weet Zuidgeest.

"Mensen denken dan: ik neem er gewoon een paar extra mee voor dat geld. Soms spreek ik mensen erop aan. Ze ontkennen vaak, maar laten het dan vervolgens wel. Ook als ik een briefje ophang, gaat het een tijdje goed."

Bekijk hier een video over de minibieb in Amerika: 

EditeNL
`