De regels op een rij

Schat, hoe staan de wietplanten erbij?

08 september 2014 11:50 Aangepast: 09 september 2014 22:23
Beeld © Getty Images

Het kan gewoon in je achtertuin, het wordt gedoogd en is bijna net zo makkelijk als tomaten kweken: wiet verbouwen. Bovendien kan deze groene hobby je een aardig (illegaal) zakcentje opleveren.

Steeds meer Nederlanders kweken de inhoud van hun jointjes in de achtertuin. Harde cijfers zijn er niet, maar volgens schattingen zijn er 40.000 thuiskwekers.

En waarom ook niet? Het is eenvoudig, want het zijn automatisch bloeiende planten en tot vijf hennepplanten wordt het verbouwen van wiet gedoogd.

Vervuilde wiet
Growshop de Kast bevestigd de groei in zelfkwekers: "We verkopen steeds meer hennepzaad. Veel mensen doen dit voor de hobby, voor eigen gebruik. Veel gebruikers klagen namelijk dat de wiet in coffeeshops vervuild is. Zelf kweken is beter."

Benieuwd hoe het kweken van nederwiet precies in zijn werk gaat? De popgroep Doe Maar legt het uit in het nummer 'Nederwiet': 

Een medewerker van Urban Garden Culture voegt hieraan toe: "Steeds meer particulieren kweken het thuis voor medicinaal gebruik. Maar ook de prijs speelt een rol. Steeds meer mensen vinden wiet te duur in de coffeeshop en gaan zelf aan de slag."

Regels

Er zijn uiteraard een aantal regels verbonden aan het kweken van nederwiet.

  • Wie vijf hennepplanten of minder heeft, wordt niet vervolgd. Maar, let op: als de politie planten bij je thuis aantreft, worden ze wél in beslag genomen.
  • Je mag geen lamp gebruiken. Dat betekent dat de wiet minder goed groeit. De wiet wordt minder sterk en de opbrengst per top is lager.
  • De wiet mag geen overlast veroorzaken. Hennepplanten kunnen sterk ruiken. Sommige mensen ervaren deze geur als overlast.
  • De wiet is bedoeld voor eigen gebruik. De verkoop ervan is illegaal.
  • Je moet 18 jaar of ouder zijn.

Lucratieve hobby?
Geld zou nog een reden kunnen zijn om wiet in je achtertuin te verbouwen: kun je een paar keer goed oogsten, dan zou dit een paar honderd tot een paar duizend euro opleveren. Maar het verkopen van eigen wiet is dus wél weer illegaal. Daarom is eigenlijk niet te zeggen wat de opbrengst per 100 gram wiet is.

Volgens de Bond van Cannabisdetaillisten staan coffeeshops niet te springen om buitenwiet. Particulieren zouden wel degelijk geïnteresseerd zijn in de oogst van kleinkwekers.

Verslaggever Ib Haarsma doet ook een poging tot nederwiet kweken. Of het gelukt is en wat het eventueel zou opbrengen, zie hier:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`