Nederland

Honderden Noorse gevangenen naar Nederlandse cel

08 september 2014 19:20 Aangepast: 08 september 2014 22:08
Archieffoto

Staatssecretaris Teeven stelt de Nederlandse gevangenissen open voor enkele honderden criminelen uit Noorwegen. Noorwegen heeft een tekort aan cellen, terwijl er in Nederland juist veel leegstand is.

Een Noorse delegatie bezocht deze zomer meerdere keren Nederlandse gevangenissen. Volgens Teeven waren ze tijdens de bezoeken 'onder de indruk van de Nederlandse inrichtingen'.

Al langer Belgische gevangenen in Nederland
De staatssecretaris zegt dat het opvangen van Noorse gedetineerden goed nieuws is voor gevangenispersoneel, omdat het werk verschaft. Ook kunnen leeggekomen gebouwen zo mogelijk opnieuw gebruikt worden.

Nederland heeft al eerder ervaring opgedaan met gevangenen uit andere landen. Sinds februari 2010 zitten zo'n 550 Belgische criminelen in de gevangenis in Tilburg.

ZIE OOK: Gevangenispersoneel: We hadden al Belgen, dat ging ook goed

De afspraken met Noorwegen zijn hetzelfde als die met België. Dat wil zeggen dat er geen gedetineerden naar Nederland komen met een vlucht- of maatschappelijk risico. Ook zullen de Noorse gevangenen terugkeren naar hun eigen land als ze mogen beginnen met hun resocialisatie.

Verder stelt Nederland dus alleen de gevangenis en het personeel beschikbaar. In de inrichting gelden de Noorse regels, onder leiding van een Noorse directeur.

RTL Nieuws
`