Enorme toename in diagnoses

Ieder kind z’n eigen stoornis

09 september 2014 16:20 Aangepast: 10 september 2014 21:31
Beeld © Campagnebeeld Nationale Academie voor Media & Maatschappij.

Het lijkt tegenwoordig of elk kind wel iets heeft: ADHD, Asperger, autisme. Maar als je eenmaal die diagnose hebt gekregen, krijg je voortaan altijd dat etiket opgeplakt. En dat kan best in je nadeel werken.

Het aantal kinderen dat gediagnosticeerd is met een psychische stoornis is de afgelopen jaren enorm gestegen. Volgens cijfers van het ministerie van Onderwijs waren er in 2009 nog 9000 kinderen in het basisonderwijs met een zogenaamd 'rugzakje'. Drie jaar later waren dat er 19000. In het voortgezet onderwijs was deze stijging nog sterker: in 2009 volgden 4600 jongeren speciaal onderwijs, in 2012 al 20.000.

Dat is een abnormale toename, vindt Liesbeth Hop van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij. "Het kan toch niet zijn dat we een generatie gestoorde kinderen hebben voorgebracht?" De diagnoses zijn lang niet altijd nodig, vindt de organisatie. Daarom starten ze vandaag met de campagne 'Gun Kinderen Hun Eigen Label'.

Opluchting
Opvallend genoeg zijn ouders vaak blij en opgelucht als hun kind de diagnose van een stoornis krijgt. Zo ook Mattijs Janssen. Zijn 8-jarige zoontje heeft ADHD.  "Hij was veel aan het slaan, bijten, knijpen, vooral tegen mij. Zonder diagnose was mijn gezin uit elkaar gevallen, dat weet ik zeker. Nu hij medicijnen krijgt, is er veel beter met hem te leven."

Liesbeth Hop kan de opluchting bij ouders begrijpen, maar ze vindt het van de gekke dat kinderen van 3 of 4 jaar al een label opgeplakt krijgen. "Er is geen ruimte mee voor uitzonderingen. Afwijkingen worden meteen gezien als een psychiatrische stoornis, terwijl iemand ook gewoon veel temperament kan hebben."

Nadelen
Volgens Hop levert een rugzakje later een hoop ellende op voor het kind. "Ik ken een jongen die ontzettend veel last heeft gehad van het label 'autistisch'. Hij kan daardoor niet aan een stage komen, terwijl je niks aan hem merkt."

Vader Mattijs merkt ook wel de nadelen van de diagnose van zijn zoontje. "Als ik zeg dat mijn kind ADHD heeft, hebben mensen meteen een oordeel: weer iemand met een kind met ADHD. En als ik vertel dat mijn zoontje medicijnen krijgt, is de wereld helemaal te klein." 

En daar ligt volgens Hop ook het probleem: kinderen die écht een stoornis hebben, worden minder serieus genomen. "Daarnaast krijgen ze door de overvloed aan diagnoses vaak niet de juiste zorg, omdat de wachtlijsten voor zorg nu onnodig lang worden."

Bekijk de campagnevideo 'Gun Kinderen Hun Eigen Label:

En bekijk de reportage uit Editie NL:

Editie NL
`