EditieNL

Hiddink voor Van Gaal: geen gouden wissel?

10 september 2014 15:22 Aangepast: 10 september 2014 18:58
Beeld © AFP

Twee maanden na het WK is het Nederlands elftal geen schim meer van de ploeg die derde van de wereld werd. Ze verloren van Italië en van Tsjechië. Kan dat komen door het verschil in leiderschapsstijl tussen Van Gaal en Hiddink?

Louis van Gaal was als bondscoach een soort schoolmeester. "Van Gaal was dominant en schreef alles voor hoe het zou gaan gebeuren", zegt organisatiedeskundige Jeroen Visscher. "Hij tekende de wedstrijden van te voren uit voor z’n spelers. Hij sloot al het toeval uit." 

Relaxed type
Guus Hiddink daarentegen is een vrij relaxed type. "Hiddink geeft juist alle verantwoordelijkheid aan de spelers. Hij geeft ze de ruimte." De spelers zeggen dat ze dat wel prettig vinden, maar met de resultaten gaat het toch helemaal de verkeerde kant op. 

Volgens Visscher valt Hiddink wel iets te verwijten. "In principe is in de sport of in het bedrijfsleven zo’n leiderschapswissel van een dominant type naar een losser type juist de ideale overgang. Dat kan leiden tot nieuwe ideeën. Maar Hiddink is volgens mij niet duidelijk genoeg. Hij maakt vreemde keuzes en geeft de spelers daarmee geen zekerheid."

Dipje
Sportpsycholoog Patrick van der Molen denkt er anders over: volgens hem liggen de nederlagen niet aan de coachingstijl van Hiddink. "Deze nederlagen waren sowieso te verwachten. Sporters hebben na een topprestatie vaak een dip: de zogenaamde post-olympische of post-WK-dip. Het doel - een groot toernooi winnen - is opeens heel ver weg en dat is aanpassen."

Maar die dip kan wel worden versterkt door de komst van een nieuwe coach, zegt Van der Molen. "De verandering van leiderschapsstijl vereist aanpassing. Dan gaat het niet om de inhoud van die verandering, maar meer dát er een verandering is. Als het andersom was geweest, dat Van Gaal Hiddink zou hebben opgevolgd, dan had hetzelfde kunnen gebeuren."

Editie NL
`