Timmermans naar Brussel

Juncker: Timmermans moet snel bureaucratie aanpakken

10 september 2014 15:48 Aangepast: 06 september 2015 16:58
Beeld © ANP

Frans Timmermans mag wat EC-voorzitter Jean-Claude Juncker betreft snel aan de bak. De Nederlander heeft direct concrete opdrachten gekregen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken is de beoogd eerste vicevoorzitter van de nieuwe Europese Commissie en commissaris voor onder meer Betere Regelgeving. Juncker wil dat Timmermans binnen één jaar na zijn aantreden met een voorstel komt over hoe hij de Europese regelgeving wil terugdringen en hoe hij bureaucratie wil aanpakken.

ZIE OOK: Is Timmermans de onderkoning van Brussel? Vijf vragen

Volgens politiek verslaggever Jos Heymans is de belangrijkste taakinvulling voor Timmermans  de nieuwe Europese regelgeving. "De regeringsleiders hebben drie maanden geleden afgesproken dat het beleid komende jaren anders wordt. Minder macht voor Brussel, beperken tot hoofdtaken en de rest terug naar de lidstaten. Dat wordt nu juist de portefeuille van Timmermans. We moeten gaan afwachten of hij ook echt de onderkoning van Brussel gaat worden. Dat moet hij zelf afdwingen."

Overzicht openstaande regels
Bovendien wil Juncker dat Timmermans al binnen 3 maanden, na overleg met de EU-lidstaten en het Europees Parlement, met een overzicht komt van alle openstaande regels en wetten en daarbij aangegeven of zij wel of niet doorgezet moeten worden.

Juncker heeft alle commissarissen aanstellingsbrieven gestuurd met daarin zijn verwachtingen van de kandidaat en de post opgesomd. Juncker hoopt zo op een 'betere focus en een veel betere samenwerking', zo schrijft hij aan de 27 andere commissarissen, onder wie Frans Timmermans.

ZIE OOK: Zo ziet de nieuwe Europese commissie er uit

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore