Verkeersleed

Al 84 keer storing Botlekbrug: 'Ik ben soms 2 uur langer onderweg'

14 maart 2017 11:10 Aangepast: 15 maart 2017 07:05
De Botlekbrug wordt geteisterd door storingen: 'Je kunt er gewoon niet van op aan' Beeld © RTL Nieuws

Vannacht was de zoveelste storing bij de Botlekbrug, waardoor die uren dicht was voor verkeer. Sinds de opening van de brug was het al 84 keer raak. Automobilisten worden er gek van. "Je kunt er gewoon niet van op aan."

Vannacht tussen 2:00 uur en 4:30 uur was de Botlekbrug voor de 84ste keer dicht vanwege een storing, meldt RTV Rijnmond. Hoewel er vanwege het tijdstip waarschijnlijk weinig mensen last van hadden, is voor veel automobilisten de maat vol.

'Lang wachten'

"Een brug met zo'n prijskaartje moet het gewoon doen", zegt Jeffrey van Dalen tegen RTL Nieuws. Hij woont in Hoogvliet en werkt in de Rotterdamse Haven, "Ik moet dagelijks over die brug, ik heb geen andere optie. Maar sinds de opening van de Botlekbrug heb ik al zo'n twaalf keer lange tijd staan wachten vanwege een storing", zegt hij.

Problemen Botlekbrug

De Nieuwe Botlekbrug is al sinds 'ie in 2015 open ging voor veel automobilisten een doorn in het oog vanwege de vele storingen waarmee de brug kampt. De aanleg van de wegovergang over de Oude Maas kostte 250 miljoen euro, en inmiddels zijn al meerdere onderdelen van de brug vervangen. Ook de storingen van de brug brengen hoge kosten met zich mee. Het zou in totaal al gaan om 1 miljoen euro.

Thumbnail

'Twee uur langer onderweg'

Ook Marco van den Broek uit Spijkenisse moet dagelijks over de Botlekbrug om naar zijn werk te komen in Hoogvliet. "Dat is een ritje van elf kilometer, waar ik normaal gesproken een kwartier over doe", vertelt hij. "Maar als het tegen zit ben ik zo twee uur langer onderweg. Je kunt er gewoon niet van op aan."

Vanwege de vele storingen heeft Rijkswaterstaat een SMS-dienst in het leven geroepen, waar Van den Broek zich op heeft geabonneerd. "Je ziet dat er om de haverklap problemen zijn, ik krijg om de week wel een SMS-bericht", zegt hij. "En als de Botlekbrug een storing heeft, gaat al het verkeer via de Spijkenisserbrug. Dan staat het daar weer compleet vast."

Thumbnail

Van den Broek ontvangt bijna wekelijks SMS-berichten over de storing

Zorgen om ambulances

Volgens Van den Broek heeft de overheid geen idee hoeveel verkeer in de omgeving afhankelijk is van de Botlekbrug. "Je kunt je niet voorstellen wat het kost als die brug dicht is. Ik werk bij een vervoersbedrijf met gevaarlijke stoffen. Als die brug dicht is, moet je soms wel 60 kilometer omrijden", vertelt hij. "Ik maak me ook zorgen om ambulances die om moeten rijden als er een storing is."

Ook als de brug wél werkt, zijn er klachten. "Het duurt bijna een kwartier om de brug te openen of te sluiten", vertelt Van Den Broek. En als 'ie eenmaal weer dicht is, duurt het nog eens twee minuten voordat de slagbomen openen. "Ik begrijp daar niks van. De Spijkenisserbrug, die veel ouder is, kan veel sneller open en dicht".

Nog niet voorbij

Rijkswaterstaat ziet de storingen ook als een probleem en werkt de komende tijd nog volop aan het verbeteren van de brug. De verwachting is dat de brug pas in 2018 storingvrij zal zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`