Gezondheid

Betere behandeling depressie: 'Door het niet geheim te houden, voel ik me beter'

14 maart 2017 18:01 Aangepast: 14 maart 2017 19:54
Rianne wil depressie een gezicht geven door verhalen van gewone mensen te publiceren. Beeld © Allard de Witte

Mensen die aan een depressie lijden, kunnen zelf een belangrijke rol spelen in hun behandeling, blijkt uit onderzoek. Patiënten moeten meedenken over welke therapie voor hun werkt. Voor de 33-jarige Rianne Spit hielp het om tegenover familie en vrienden open te zijn over haar depressie. "Ik hield het altijd geheim. Ik wilde niet zo iemand zijn. Ik wilde geen depressie hebben."

Rianne is journalist en werkte bij tv-programma’s zoals Pauw & Witteman. Ze heeft al lang last van depressieve periodes. De eerste keer was op haar 14de. "Ik werd heel erg somber. Ik moest heel veel huilen, was angstig, ik sliep slecht en had suïcidale gedachtes. Ik wist niet wat er aan de hand was."

Het werd zo erg dat ze op haar 15de voor haar eigen veiligheid een paar maanden werd opgenomen. "Ik zakte heel langzaam weg naar een dieptepunt. Het is niet dat ik maanden alleen maar in bed heb gelegen. Het gaat geleidelijk." Toen ze weer thuis was, kwam ze er langzaam en met behulp van therapie weer bovenop. Toch keren de depressieve periodes wel steeds terug. En de schaamte blijft.

Moeilijk uitleggen

Als het beter gaat, is het ook voor Rianne moeilijk om onder woorden te brengen wat er mis is en wat ze voelt. "Ik dacht lang dat ik gewoon een hele lastige pubertijd doormaakte. En als je er niet meer in zit, kan je het je heel erg moeilijk voorstellen en uitleggen. Ik kan het gevoel helemaal niet terughalen. Ik ben dan heel iemand anders."

ZIE OOK: Hoe help je iemand met een depressie?

"Soms gaat het slecht en soms gaat het beter. Nu gaat het goed. Heel goed zelfs. Dat heeft er ook veel mee te maken dat ik er opener over ben."

Eenzaam voelen

"In de goede periodes ging ik op zoek naar verhalen van anderen om er achter te komen hoe zij met hun depressie omgaan. Het enige wat ik tegenkwam waren van die treurige ‘huilie huilie’-verhalen. Die waren ook nog eens heel slecht geschreven. Een soort rouwadvertenties waren het, artikelen zonder foto van de personen erbij. Het leek een bevestiging dat ik me voor mijn depressie moest schamen.”

ZIE OOK: Schippers vindt dat aantal depressiegevallen fors naar beneden moet

Een paar jaar geleden las ze het boek 'Pil, hoe een cabaretier zijn depressie overwon' van Mike Boddé. Ze kwam er achter dat er niet alleen maar treurige verhalen over depressie worden geschreven.

"Dat was een eye-opener, dat zo’n toffe gast en mooi mens daar ook mee worstelde. Hij kon het ook zo mooi omschrijven. En daardoor kom je er achter dat je niet de enige bent. En dat is goed, want je voelt je zo alleen. Ik dacht: waarom doen anderen dat niet?"

Depressie veel voorkomend in Nederland

Een depressie is een stemmingsstoornis. Er is sprake van een depressie als je bijna dagelijks, gedurende tenminste twee weken, een sombere stemming of een duidelijk verminderde interesse of plezier hebt in bijna alle activiteiten. En als je bijvoorbeeld geagiteerd en slapeloos bent en een verminderde eetlust hebt.

Depressie staat al jaren in de top vijf van hoogste ziektelast, hoogste ziektekosten en grootste veroorzakers van arbeidsverzuim.

In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen ooit te maken met een depressie. In de periode van één jaar geldt dat voor ongeveer 5 procent van de volwassenen. In absolute aantallen maken zo’n 546.500 volwassenen per jaar een depressieve episode door. Jaarlijks krijgen zo’n 135.600 volwassenen voor het eerst een depressie. Inclusief jongeren en ouderen hebben naar schatting bijna 800.000 mensen een stemmingsstoornis.

Geen schaamte

Dat het hielp was verfrissend voor Rianne. "Ik heb een lange zoektocht achter de rug met verschillende therapieën, met bewegingsactiviteiten zoals yoga en ik las alles wat los en vast zat over het onderwerp. Mijn halve boekenkast staat vol met boeken over depressie. Daardoor heb ik veel kennis opgedaan. Die kennis wil ik nu delen. En ik wil depressie een gezicht geven. De mensen laten zien die het hebben. Dat je niet de enige bent en dat je je er niet voor hoeft te schamen."

Dat deed Rianne door de site allesgoed.org op te zetten. Op de site staan persoonlijke verhalen van verschillende mensen die een depressie meemaakten. Op dit moment staan er vier persoonlijke verhalen op, maar dat worden er vijftig.

Met foto

"Ze omschrijven hoe ze zich voelen, wat helpt. En dat allemaal met mooie grote foto’s van de mensen uit de verhalen erbij. Als je een depressie hebt en je alleen voelt dan kan je ons vinden op internet. Door het lezen van de verhalen weet je dat je niet alleen bent. En de herkenning geeft ook troost."

Iedereen heeft een andere depressie. "Ik had depressies waarbij ik extreem veel sliep. Maar ik had ook hele sombere periodes waarbij ik geen oog dichtdeed."

Ook de juiste behandeling van een depressie verschilt. "Ik heb heel veel therapie gehad. Ik heb lang gedacht dat het niets hielp, maar uiteindelijk heb ik daar heel veel baat bij gehad. Op dit moment gebruik ik medicijnen die mee heel veel helpen."

Last van haar schouders

En Rianne merkt dat er een enorme last van haar schouders is gevallen sinds ze open over haar depressie is. "Ik wilde niet iemand zijn met een depressie. Maar sinds een paar jaar spreek ik er over. Het heeft me geholpen. Ik draag geen geheim meer met me mee. Ik leef niet meer met de angst dat mensen er achter komen. Ik voel me nu honderd keer beter, omdat ik geen groot geheim meer bij me draag."

Het belangrijkste volgens Rianne, is dat mensen met een depressie weten dat ze niet door hun ziekte worden gedefinieerd. "Mijn leven is geen tranendal. Ik heb een leuke baan, lieve familie en vrienden en een leuk leven. En ik ben ook wel eens somber."

Beste behandeling van mensen met een depressie

Psychiater Roos van Grieken (foto rechts) promoveert morgen op de behandeling van mensen met een depressie.

Thumbnail

 "In het AMC in Amsterdam kwamen veel mensen met een depressie die een second opinion wilden omdat hun behandeling niet werkte. Ze bleven somber."

"Het bleek dat er bijvoorbeeld geen klik werd ervaren met de behandelaar. Of dat groepstherapie niet de gewenste behandelvorm was. Patiënten gaven aan dat er helemaal niet gevraagd werd naar wat ze zelf behulpzaam vonden." Belangrijk daarbij is dat patiënten met een depressie vaak ook niet heel assertief zijn. "Door een depressie ben je niet zo mondig en heb je vaak weinig zelfvertrouwen", zegt Van Grieken.

"Uit mijn onderzoek blijkt daarom dat het heel belangrijk is om als behandelaar goed te luisteren naar patiënten en regelmatig te evalueren of ze nog wel op één lijn zitten samen. Patiënten hebben vaak ideeën over wat wel of niet goed voor ze werkt. Maar daar moet je dan wel naar vragen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`