Nederland

Haags raadslid neemt IS-opmerkingen terug

18 september 2014 22:58
Beeld © ANP

Het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani neemt zijn woorden terug. Hij had in juni complimenten aan IS op zijn Facebookpagina geschreven. Khoulani ziet IS nu als een 'zwartgallige en gewelddadige moordmachine'.

"Ik neem mijn woorden in hun volledigheid terug en bied iedereen die hier aanstoot aan heeft genomen mijn welgemeende excuses aan", zei het raadslid van de islamitische Partij van de Eenheid donderdagavond tijdens een raadsvergadering.

ZIE OOK: OM onderzoekt ISIS-uitspraken Haags raadslid

Khoulani schreef 'Leve ISIS en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken'. Hij zegt nu dat hij fout zat en heeft besloten voortaan zijn mond te houden over de internationale politiek. Islamitische jongeren riep hij op vooral niet naar Syrië of Irak af te reizen, maar een 'innerlijke jihad' met zichzelf te voeren. "Volg een opleiding en maak iets van je leven."

Nog tijdens de vergadering brak Khoulani zijn voornemen. ChristenUnie/SGP had hem gevraagd ook opmerkingen die hij over Israël had gemaakt terug te nemen. "Dat zal ik never nooit doen", antwoordde hij. "Het zijn net zulke grote terroristen als IS, het zijn twee handen op één buik." Burgemeester Jozias van Aartsen kapte hem vervolgens af, waarna Khoulani zich zijn belofte herinnerde en zijn betoog niet afmaakte.

Raadsleden van andere fracties vonden het een goede zaak dat het raadslid zijn omstreden uitspraak terugnam, maar het algemene gevoel was dat hij daar wel erg laat mee was. Diverse partijen, waaronder de SP en het CDA, bleven kritisch op Khoulani en benadrukten dat IS ook al gruweldaden pleegde op het moment dat hij zijn gewraakte bericht op Facebook zette.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`