Nederland

Zware tijden voor mensen met spinnenangst

19 september 2014 07:54 Aangepast: 19 september 2014 09:28
Beeld © ANP

Door het grote aantal spinnen dat nu in Nederland wordt waargenomen, regent het aanmeldingen bij centra die angststoornissen behandelen.

Het angst- en traumabehandelcentrum IPZO ziet de afgelopen weken aanzienlijk meer aanmeldingen van mensen met spinnenangst. "Deze aanmeldingen variëren per seizoen, maar nu zijn het er zeker twee keer zoveel als in het voorjaar", zegt hoofdbehandelaar Jan van den Berg.

ZIE OOK: 'Monsterspin' jaagt mensen stuipen op het lijf

Bij het Instituut Angstoverwinning melden zich wekelijks 5 tot 10 mensen. Dat is volgens Stephan Dresselhuys, oprichter en coach bij het instituut vijf keer zo veel als normaal. "Dit begon zo'n vier weken geleden en gaat nu nog door", aldus Dresselhuys. "Wij horen van cliënten dat er steeds meer en steeds dikkere spinnen rondlopen".

Spinnentelling
Het VARA-radioprogramma Vroege Vogels houdt deze week voor de tweede keer een spinnentelling. Mensen kunnen tot en met zaterdag spinnen in huis en tuin tellen en de soort aangeven. Vorig jaar werd de spinnentelling voor het eerst in oktober gehouden. De uitslag van deze week wordt pas zondag bekendgemaakt, maar nu al valt volgens Vroege Vogels-redacteur Daniël Gulpers te zeggen dat er meer spinnen worden waargenomen. Door de zachte winter en een relatief warme lente en zomer zijn er veel meer spinnen in leven. We zitten volgens Gulpes nu ook 'in de piek van de spinnentijd'.

Overigens spreekt Ben Prins, die spinnencursussen geeft voor onder meer de vereniging voor veldbiologie KNNV, het idee tegen dat er echt meer spinnen zijn. Hij ziet er zelf in zijn tuin en tijdens de cursussen juist minder. "Wij moeten dit jaar echt zoeken naar sommige soorten". Volgens Prins kunnen er in de beleving van mensen misschien meer spinnen zijn, omdat de diertjes die opvallen, de dikke vrouwtjeskruisspinnen zijn die in het midden van hun web zitten. "Die hebben zich in het zachte voorjaar volgegeten en zijn nu dikke moekes geworden vol met eieren".

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`