EditieNL

Pijn kan voorgoed je rug op

23 september 2014 11:03 Aangepast: 23 september 2014 19:12

Een methode die je voorgoed van je rugpijn afbrengt. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch haalt een Rotterdamse kliniek bijzonder goede successen. Bekijk hier een aantal oefeningen van deze nieuwe methode.

Ieder jaar gaan bijna 700.000 mensen met nek- en rugklachten naar de huisarts, blijkt uit cijfers van het Nationaal Kompas. Dat kost 1,3 miljard euro per jaar. Volgens het Spine & Joint Centre krijgt een groot gedeelte van die groep van een specialist te horen dat ze maar moeten wennen aan de pijn. Of 'dat het tussen de oren zit'.

"Voor die groep die uitbehandeld is en geen genoegen neemt met dat eindstation, hebben wij een therapie ontwikkeld", vertelt Jan-Paul van Wingerden, gepromoveerd aan het Erasmus MC en directeur van het Spine & Joint Centre.


Thumbnail

Twee spieren centraal


In de behandeling staan twee spieren centraal: de schuine buikspier en de diepe rugspier. "Mensen met rugklachten gebruiken die twee spiergroepen te weinig terwijl ze zo belangrijk zijn voor de stabiliteit van de wervelkolom. Daardoor raakt de wervelkolom in de war. Ze gaan compenseren met andere spieren. Gevolg: spieren verzuren en er ontstaan irritaties. Dat veroorzaakt pijn."

Gedrag doorbreken
Dat gedrag kan volgens het Rotterdamse centrum worden doorbroken. Hoe? Cruciaal is rust. "Het is ontluisterend om te zien hoe slecht mensen kunnen ontspannen. Onze therapie richt zich erop om te leren hoe je spieren kunt ontspannen. We hebben oefeningen ontwikkeld om de diepe rugspier en de schuine buikspier weer te activeren." 

Bekijk hier een aantal oefeningen uit de nieuwe methode om thuis te doen:

Zo moeten patiënten om de twee uur tien minuten rust nemen. Dat hoeft niet per se door plat op de rug te gaan liggen. Jan-Paul van Wingerden: "Ga juist niet plat op de bank liggen. Daar is onze rug niet voor gemaakt. Maar pak bijvoorbeeld een kussen en ga op de grond liggen en gooi je benen op de bank. Regelmatig uitrusten zorgt ervoor dat het lichaam opgelucht is. De druk gaat er van af."

Anders bewegen
Volgens Van Wingerden is het essentieel dat we onze rug met respect moeten behandelen. "We zien ons lijf als een gebruiksvoorwerp dat we maar kunnen gebruiken en mishandelen; maar daar is je lichaam niet voor gemaakt. We moeten aandacht hebben voor je lichaam. Grijp niet naar pijnstillers maar kijk of je bijvoorbeeld je schouders wel genoeg laat hangen."

Per jaar behandelt het centrum 800 patiënten die niet meer geholpen kunnen worden door huisartsen en fysiotherapeuten. "Zestig procent hersteld. Wetenschappelijk gezien." Tachtig procent merkt daadwerkelijk verschil. 

Toveren?
Kunnen ze toveren in Rotterdam? "Het Spine & Joint Centre is een hooggespecialiseerd centrum. Zijn heel goed bezig", stelt Henri Kiers van het Instituut Bewegingstudies Hogeschool Utrecht.

"Het is wel zo dat ze een specifieke groep patiënten kunnen helpen. Ze selecteren aan de poort, want niet bij iedereen werkt het. Lage rugpijn is namelijk geen aandoening. Het is niet een ziekte, het is een complexiteit van factoren. De kwaal verschilt van persoon tot persoon. Deze methode is vooral gericht voor mensen die rond het bekken last hebben en veel behoefte hebben aan stabilisatie."

Bekijk de reportage van Editie NL:

`